脫北者醫生:在北韓,感冒、流感、肺炎,對我們來說,幾乎是一樣的。

122 回覆
136 Like 1 Dislike
標靶藥
真正natural selection
全部人中招睇下邊個自然痊癒
我覺得好多窮國都係咁
無錢驗咪少確診
反正啲症狀都係咁上下
死左都唔check死因
啱呀 真係唔可以用我地個物價衡量人地
佢地偷渡出去用一包煙就可以賄賂到邊境啲官員
南韓啲濕鳩朱古力批 對佢地黎講係好名貴
1.5 美元價值可能已經買到好多野
咁我又覺得大家唔好咁武斷
始終係講緊九年前嘅北韓 雖然佢哋進步不大但係始終換咗領導人
子彈貴過佢地一個月人工
唔知啦我估一粒要$2 掛

脫北者醫生崔政訓(左)2011年到南韓,曾經歷過SARS,當時檢測設備不足,崔政訓認為北韓醫療設備多年沒有改善。面對武漢肺炎,挑戰非常大。(受訪者提供)

有冇人覺呢個標記有啲無謂
任何疾病只要用火藥療法保證藥到病除
平時冇病冇痛都會餓撚死啦,對北韓嚟講有病定冇病都會冇分別
紀念幣定真錢
金正恩明知醫療咁差 會唔會綁幾個勁醫生係到專門幫佢睇病
北韓就冇錢都走到佬(唔怕死個隻)
香港冇錢點走
點解有一中原則
但冇一韓原則?

其實2者關係有咩唔同?
我反而想知北韓平民可以用咩同黑市商人交易
佢地錢又冇,物資又冇,點交易?
共產主義係糧本位制
劉仲敬:
十九世紀的馬克思主義者其實是反中央集權的,馬克思本人就一天到晚嚷嚷著要砸爛一切官僚機構;但是列寧發現,要在內戰中取得勝利,非建立比原先的沙皇俄國更強大的軍隊和官僚機構不可。於是,列寧名義上的祖師爺是馬克思和巴黎公社,實際上的老師則是魯登道夫和戰時的計劃經濟。這樣做的結果,產生了後來的蘇聯和我們今天所謂的社會主義,他建立了比任何資本主義國家都更加強大的官僚機構。
自己上山做野人自給自足都好過做北韓人
自己做標靶
同森林d土著其實一樣
反而可能覺得自己好幸福
北韓呢啲極權國家計撚到盡,子彈咁值錢點會亂咁用,俾病人自生自滅都係太浪費,正路係整多個勞改集中營迫成堆病人一邊病一邊勞動又唔會醫佢地,搾乾佢地僅餘嘅勞動力嚟“貢獻”國家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞