今時今日仲拜法官法庭嘅律師係咪藍

30 回覆
16 Like 8 Dislike
香港無三權分立
無民主議會監察制衡
政府唔係民選
法官任命政府可以參與
法庭法官好自然係屬於威權體制一部分
呢個情況仲叫人信法庭信法治嘅律師
唔係貪錢就係藍
原本我以為依個係神父有冇得唔信耶穌嘅問題,但其實依個係神父有冇得唔信教宗嘅問題。
好多人由細到大都被教導要尊重法庭法官
呢點唔係一時三刻改變到
負皮嘅講兩句啦
法律同宗教冇得類比
律師唔係體制一部分
牧師神父應該類比為法官
又唔好咁講
戴耀廷都話法治已死
係deadbody 同梁家傑仲撐緊
我以為律師嘅思辨能力會比常人高啲
有邏輯思維都唔會訴諸權威啦
法官話A就係A
用法律賺錢同學者嘅分別?
要說服大眾相信法律 佢哋先有得搵食

應該係
法律學者會直接屌柒法官的判決有咩問題
但律師唔會咁做
律師=球員 法官=球證
騙柒個球證真係已經唔洗搵食
簡單起過你底,你應該非五毛打手個d。 想同你傾下。 有咩請指教。

自97後你所講既情況其實一直都係咁(冇民選議會,政府非民選,法官係政府任命)但係點解2012年前好似冇乜人話法治已死? 個陣時冇乜人會話法庭法官好自然係威權體制一部分?

新加坡立國已來都係威權,但係立國之初,當地法院都strike down 過行政當局既 detentions under ISA through JR. 最後要新加坡修憲法院先收皮判政府贏。

我想講既係威權政府下法庭唔一定威權;法庭今時今日變得威權好多時都係被逼。 今日香港法庭比人感覺威權都係因為重大政治事件上,政府係都要靠法庭去做底佢對手。打唔贏就釋法炒起你。一定要DQ。 另一方面,法庭係某d方面我覺得都可以話係liberal。 由近期同志案中都睇到,同志某d權利同自由都受到保護。 我知好似唔多關光復香港事,但係我想講係法庭依加係某d位唔一定好威權。

不過有冇法治係另一回事。 法治係多面既, 講既唔止守法、依法、有一個透明既司法機構、更重要既係限制公權力。要let justice not only be done but also be seen. 但係依個垃圾政府過去做左咩大家心照,佢同班黑警點帶頭破壞法治大家都清楚,我唔再多講。暴動罪一早係英國被廢除,加拿大同澳洲都有修改既地方去提高檢控門檻。 政府唔改公安條例,係都要告暴動,如果過到個threshold,法庭其實我諗都冇計。

最後我深信有一班天真既法律從業員係1. 覺得佢地仲可以係體制內救得一個得一個 2. 對公義既堅持同想係完全崩壞前都守一下。 你又唔好一下就話班藍/貪錢。好多義務既律師真係錢都唔收咁去legal visit架。

法庭係咪威權我會話70%係, 但係仲有冇法治? 我覺得一早變左喪屍啦
香港人(包括幾個月前嘅lihkg會員)嘅認知係法官判案就係法治
我個人觀感覺得法官判詞同酒樓阿姐維園阿伯啲言論差唔多
香港法庭同警隊一樣咁低質
從來冇好過
每日睇新聞都會問佢幾時變deadbody
咁多負皮
留言反駁嘅一個都無
錢姐

約左法官係殭屍王會咬人仲點食錢

合約糾紛,仲裁唔經香港
錢姐

認左法官係殭屍王會咬人仲點食錢

合約糾紛,仲裁唔經香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞