經典數碼相機討論區 (十年機齡以下勿入)

54 回覆
1 Like 4 Dislike
因為無乜意義,有特性既舊機真係唔多,但雜訊控制差/解像力不足/體積大就足以令你唔想用佢

DC仔 (Nikon coolpix, Canon A/IXUS)就唔講啦,而家睇番d相,就好似而家既actioncam/webcam咁上下質素。

至於DSLR, 05年後既頂級機,同埋09年打後既入門機,影像質素到而家其實都係好用得,尤其係近年既執相軟件咁先進,好多問題都救到。但係除非你係本身就有呢d機,否則而家買番都唔係好make sense,因為你買部$4000唔使既新機,成像都好過佢 (當然,舊既pro機仲有好多pro功能,係新既入門機無)

仲有人會想買5D/6D係因為想玩平價FF pro機,同埋有人話5D顏色同其他Canon機唔同
如果大機
個人幾有興趣想收番FUJI S5 PRO來用

中型機就SONY F828 或者R1 來收藏
當年用過717個設計好正~
記得以前canon dc 仔可以玩外掛firmware 影raw
第一部機係老豆部350D,第二部係未夠十年嘅600D(9年),部600D用到上年先換6D2
但其實部600D係大部份時間都好夠用
nikon D60
ricoh gx2

CONTAX N Digital
第一部 Full Frame機
出完無耐 CONTAX 就收皮了

RICOH 嚟講
我覺得 GXR先係經典
因為個concept真係前無古人,應該都唔會有來者
而 GR 菲林時代已經係經典銘機
5d2 1080p拍片改變世界
用緊D700
2000~2010 年代數碼相機出到五花八門
睇返2010~2020 年代真係好悶

之前係淘淘見到有賣家賣.不過實在太舊
所以買佢果二支鏡來玩~
600D有反mon, 其他牌子好多新機都無
本身無諗住買,有次連鏡收左一部返來,點知影出來d相都仲好OK,自己keep住

最記得有部咁既野,當年覺得好型,扭出來
nokia n73 carl zeiss
我第一部正式嘅數碼相機都係Olympus c3020.
之後就upgrade 左去E-20
Powershot Pro 1
DC有L鏡,前無古人 後無來者
可惜己經冇更新好耐,其實支 A16 apsc zoom 好高汁
當年人手一部,同今時今日 iphone 有得揮
我仲 keep 住部 E1 快門得 3000幾
我都有用咗5年之後轉左FF
但見2手價賣又唔高,當留個記念
咁耐都無人講Sigma DP1/2
認同師兄
DP1 /2 真係非常有性格的機! 就算影開菲林都未必頂得佢順
同樣認同樓上 CONTAX N Digital 同FUJI S5 呢D一代機皇! 我會再加多兩部!

CONTAX N Digital
FUJI S5 PRO
Sigma DP1/2

Kodak DCS Pro 14n
Konica Minolta Dynax 5D
NIKON D90 係D80 的下代機,算中階機,有機頂MON
D90之前係的機都用 CCD SENSOR

D90 開始轉用CMOS ,所以低光 高ISO 比起以前D40 60 80 好左唔少,進步明顯 ,因CCD年代 ISO800 都開始起曬渣,D90 就叫真係ISO 1600 /2000 可接受(當然同愈後期的CMOS 更加好)

但同樣NIKON CCD 年代的發色好鮮好靚,D90 轉左用CMOS,隻發色同D60 D80 取向唔同左淡色左
d40 d80 色水好過d90
利申ccd控
Canon 50D用家
二手機用咗七年
快門壽命過晒都未死
影過好多靚相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞