有無人最近得閒咗而開始自學日文

114 回覆
11 Like 2 Dislike
duolingo好浪費時間 重複又重複
又練唔到咩文法
最多係背到少少單字
但咁樣背我不如對住個vocab list背仲快十倍
有無話買邊本書考之前操題?
買過本橙色既n2書
但係送咗比人

我自己就聽力ok 讀解反而一般般
Ching一嚟就考N2?
唔係 一開始考n3
有無咩考試心得想今年考N4 (第1次考)
冇咩心得喎 識就識 唔識就唔識
不過聽力可以望下其他人
n4唔清楚 不過n3同n2個差距都幾大 特別係讀解
Lingodeer
Lingodeer你地買邊個plan?lifetime要成$888
去到n4既課程 + 實用對話練listening, $888抵到爛
如果係為左考JLPT夠用有突 (n5去到日文2第6課先cover曬)
利申: 用緊, 7月試N5
對英文為母語既人1日1個小單元都好吃力
中文母語既1日1個chapter咁去都得
記得用埋fluent Japanese
Lingodeer亞洲語言就聽講唔錯
歐洲就麻麻, 只可以當入門野學Grammar
係日本語學校學緊 而家轉用Zoom上堂 每日會睇日文新聞 抄低 再讀一次
我自己對語言有興趣 奈何唔追日本潮流文化 唔睇日劇 又無日本朋友 所以無咩機會應用
唯一會接觸日文既渠道係睇卡通 同埋宮崎駿動畫
7月考N2,がんばって
一直都想自學但完全唔知點樣入手
淨係寫過同背過下50音
天気がいいから 散歩しましょう
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞