投資可能會蝕錢,但就應該投資?

50 回覆
15 Like 1 Dislike
六合彩中頭獎即刻拎去賭大細,一鋪過得就得唔得就唔得,繼續窮一世
投資可以會輸錢 , 但唔投資就真係不斷蝕緊錢,

當你儲左十年錢, 出街食餐飯由當時既三十升到六十蚊, 樓價又升左一倍, 但你舊錢購買力唔升反趺你就會後悔
Hater

做生意可能蝕錢,但就應該做生意?

打工可能俾間公司走數,但就應該返工?

擠錢喺銀行,間銀行可能執笠,,但就應該擠錢喺銀行?

儲錢,全世界狂印銀紙,但就應該儲錢?

儲金,啲金可能俾人偷,但就應該儲金?

洗錢去旅行,可能會遇上空難,但就應該去旅行?

其實樓主應該乜都唔好做,停止呼吸,避免染上支那肺炎
最保值可信高增長嘅投資
一定係讀書
知識智慧係屬於自己嘅,錢真係身外物,夠食就算架啦
我覺得可以用嚟搵食嘅一技之長(唔係只可以打工嗰種)重要啲

即係黑起上嚟搞到破產,你都可以再靠你嘅技能起返身
你遇到空難再同我講,你咁嘅機率做比喻,你低能架?
其實係,增值自己返工搵錢

投資想賺錢嘅人本身都中左一個人性的弱點,想不勞而獲
賭即係不可力抗,控制唔到
投資除左贏同輸之外,仲有得止蝕
低追高買,起碼冇得控制你決定
賭可以控制注碼,平均買馬法
同平均賭波法
睇道指20年前幾多
銀紙過十年一定貶值
買(中質至優質)資產就算唔贏錢,但起碼可以保存購買力。
理論上賭錢係零和遊戲,仲有莊家抽水,你長買係一定輸

投資係相信幾十年後世界經濟會俾今日好,因為科技會發展,人類會生產,所以其實長遠經濟增長係理所當然,如果你投資落左個別股份/市場輸左係你無做好分散投資

Btw衍生工具=賭錢
咁你有冇諗過計過比你不停打工到退休就可以過到世?生活安定?
安居樂業?

你舊錢可唔可以食到人生後半場果幾十年?

其實比你一個月儲5000,儲20年都係得120萬。
到時20年後可以做到d咩?

咁當然連登仔係可以一個月儲幾萬。不過離開左連登,係香港真係冇幾多囉。
可以控制注碼但控制唔到贏同輸
投資真係只做 定期存款

明買明賣
你連資本社會主義既根本都唔了解 長遠用100年計 永遠只有通脹通脹 升升升 如果唔係點發展?點進步?除非打仗 奪權 否則你係唔會見到700 破產既一日
你頭果兩句係岩 但最尾果句用6合彩黎講就成個回覆瞬間弱智化左
俾我有五億仲賭?食過世算啦。
偽命題
賭博有分大機會同細機會啦 樓上邊條傻仔拿六合彩做比喻 世界任何決定都算係賭博
你依d口吻似係俾人洗左腦多d

其實現實社會好多人從來都無投資,慢慢一步一步儲錢為求腳踏實地生活
咪一樣食得行得有樓住,唔好俾D廣告或者所謂既專業人士洗腦
依d說話只係用黎呃佣金同手續費
如果你齋想唔貶值,可以買金
Gold is real money
Cash is debt only
唔投資=蝕硬

你投仲有機會贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞