入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (3)

1001 回覆
173 Like 8 Dislike
想請問樓主
如果肯日日睇書自學
智力正常
要幾耐先去到可以應付大部分情況?
自己留名
Hi
巴打個MAZE整成點
近排忙無整。
原理整左,係multiple path 問題有d 煩。
主要未試曬excel 點行
推 發現學識excel真係慳好多時間
留名學野
加埋notepad++ 大部份日常工作可以寫script 攪掂。
(全excel 有時d 簡單野會好煩,互相配搭超方便)

再學埋VBA 所有office 工具互通就。。。

想太多
我唔係樓主
我覺得要睇你平時既工作要做咩,有幾常用。
例如我公司d sales唔使點用excel, 唔使自學都應付到大部份情況嫁。
好似我呢d做data既,我學完VBA5年之後既而家仲有野學緊係唔識。
p.s.我自問自己已經係全公司60人中Excel最強既人。
Excel實在太強,有好多野我而家可能做到,但做得唔快,原來有內建功能可以做到。
e.g. power query, power pivot.
我係早幾日先知power pivot個pivot table有count distinct, 普通pivot無。用power pivot寫DAX做到好多以前無既效果。
仲有好多功能我係唔識。
我而家計緊一年每一個鐘既數(365x24)
如果a列係 由1去到8760
我既peak hours 係每一日既9am to 6pm
有冇方法可以淨係計peak hours既數/整走peak hours之外既數?
唔該晒巴打
巴打早晨
即係A 列淨係得office hour 果陣既鐘數?(1-8760既數字)
定係其實只係要office hour 既總時數
我既話會係column B寫日子(1月1至12月31),column C 寫0至24 (C25寫=C1,拉到底)
然後係column c filter 9至18. 咁column A既數就係想要既data
column C係0至23先啱
我唔確定佢要乜野
不過如果我整就唔會用filter
想要埋係peak hours 入埋b c d e 列既數
bcde 係乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞