30年前嘅今日發生咗件大事,決定咗香港之後幾十年嘅命運

429 回覆
1193 Like 14 Dislike
1990年4月4日 基本法正式頒佈

有人話基本法係香港嘅憲制性文件,奠定咗香港特區嘅基礎
我會話基本法係奠定咗香港嘅死亡同必須港獨嘅原因

一、閉門造車
基本法係由80年代成立嘅基本法起草委員會所書寫。59個起草委員入面,超過一半係中共黨員/政協或者人大成員,其餘有二十幾個香港委員大多係所謂「精英」或者親中商人。整個起草過程完全無香港民間嘅參與,起草委員會嘅成立同基本法嘅通過都係人大決定。

二、缺乏真正憲政民主的基礎
現代西方國家的憲政秩序是建基於民主、三權分立和權力制衡。要確保憲法嘅實施,必須要有民主政制,同埋立法、司法、行政嘅互相制衡,令互相嘅權力有所約束以及不能違憲。香港先天嘅威權政體,加上中共嘅獨裁專政,令憲政秩序根本唔可能係香港實行。

三、基本法閹割立法權
第十七條 人大常委會如認為立法會制定的任何法律不符合基本法條款,可將有關法律發回,並立即失效

人大可以隨時宣佈立法會通過嘅法律失效
第四十九條 香港特別行政區行政長官如認為立法會通過的法案不符合香港特別行政區的整體利益,可在三個月內將法案發回立法會重議,立法會如以不少於全體議員三分之二多數再次通過原案

特首可以隨時將法案發回立法會重審,重要三分二先可以再通過
第五十條 香港特別行政區行政長官如拒絕簽署立法會再次通過的法案或立法會拒絕通過政府提出的財政預算案或其他重要法案,經協商仍不能取得一致意見,行政長官可解散立法會

特首任期內可以解散一次立法會
第五十一條 香港特別行政區立法會如拒絕批准政府提出的財政預算案,行政長官可向立法會申請臨時撥款。如果由於立法會已被解散而不能批准撥款,行政長官可在選出新的立法會前的一段時期內,按上一財政年度的開支標準,批准臨時短期撥款

如果立法會否決財政預算案,特首可以按上年標準攞臨時短期撥款
第七十四條 香港特別行政區立法會議員根據本法規定並依照法定程序提出法律草案,凡不涉及公共開支或政治體制或政府運作者,可由立法會議員個別或聯名提出。凡涉及政府政策者,在提出前必須得到行政長官的書面同意

立法會唔可以提出同公共開支或政治體制或政府運作有關嘅法案

四、基本法容許無限的獨裁權力
第一百五十八條 本法的解釋權屬於全國人民代表大會常務委員會
第一百五十九條 本法的修改權屬於全國人民代表大會

成部基本法最黐線就係人大可以無限釋法同修改,換言之成部基本法係任人舞,完全無基礎

五、基本法已經等同廢紙
第二十二條 中央人民政府所屬各部門、各省、自治區、直轄市均不得干預香港特別行政區根據本法自行管理的事務

中聯辦治港,22條形同虛設
第二十五條 香港居民在法律面前一律平等

黑警、權貴成爲特權階級,25條形同虛設
第二十六條 香港特別行政區永久性居民依法享有選舉權和被選舉權

隨時因政治主張被剝奪參選權,26條形同虛設
第二十七條 香港居民享有言論、新聞、出版的自由,結社、集會、遊行、示威的自由,組織和參加工會、罷工的權利和自由

言論、新聞、集會自由全部被壓制,27條形同虛設
第二十八條 香港居民的人身自由不受侵犯。香港居民不受任意或非法逮捕、拘留、監禁。禁止任意或非法搜查居民的身體、剝奪或限制居民的人身自由。禁止對居民施行酷刑、任意或非法剝奪居民的生命

黑警濫暴濫告,使用酷刑,傷害人身安全,28條形同虛設
第二十九條 香港居民的住宅和其他房屋不受侵犯。禁止任意或非法搜查、侵入居民的住宅和其他房屋

黑警唔攞搜查令強闖民居,29條形同虛設
第三十條 香港居民的通訊自由和通訊秘密受法律的保護。除因公共安全和追查刑事犯罪的需要,由有關機關依照法律程序對通訊進行檢查外,任何部門或個人不得以任何理由侵犯居民的通訊自由和通訊秘密

黑警侵犯私人逼人解鎖手機,29條形同虛設
第三十四條 香港居民有進行學術研究、文學藝術創作和其他文化活動的自由

學術和創作自由被打壓,34條形同虛設

六、真正嘅唯一出路
基本法禍害香港30年,容許中共獨裁統治
除咗推翻港共政權,我哋別無出路
我哋必須奪回香港人嘅主權,親自決定我哋嘅未來,親手重寫我哋嘅憲法

香港獨立,唯一出路!
係基本法同一國兩制入面係無可能有民主
爭取普選同民主,係中共眼中其實就等於港獨
香港獨立,唯一出路!
點解推翻中共政權呀 不設實際
就算孫中山既年代都講聯俄容共 wor
又係你
Push
香港人話唔ok先係個關境
思想武裝,一齊認清基本法有幾仆街、有幾廢
民主回歸中國啊😔
回條毛咩
搞左成大半年都仲咁堅持?
冇錯
係咪要改過個標題呢
好似冇乜人睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞