千其唔好搵郭漢榮牙醫箍牙

30 回覆
22 Like 1 Dislike
我係2012年搵雅蘭中心郭漢榮箍牙 2015年拆箍
我一直都想將我嘅經歷公諸於世, 希望減少中伏人數
同埋我肯定我唔係個別例子, 我friend個表姐都係搵郭漢榮箍牙,佢個表姐都對佢都好唔滿意

由於之前太懶,所以一直都冇share出黎
但最近因為佢嘅手法令我要杜牙根, 我決定立即公開呢位牙醫嘅問題

佢無論態度同技術上都十分有問題

問題1. 完全唔會同病人交代情況
一啲好基本嘅箍牙護理方法完全冇交代過(都因為呢個問題導致我門牙要杜牙根)

問題2. 態度馬虎
我箍牙個時需要自己箍2條好幼嘅橡筋, 點知佢俾錯左啲好粗嘅我,我返到屋企先發覺.咁我咪打電話問佢, 佢話2條幼橡筋同1條粗橡筋嘅力係一樣,可以照用.當時我已經好質疑佢嘅講法,但佢係牙醫,佢咁講我咪聽. 點知箍住粗橡筋訓醒,我個口完全打開唔到(根據返佢之後嘅講法係話我牙骹關節有反應,所以會咁)

問題3. 判決力有問題

啱啱講到我門牙要杜牙根. 箍牙個時我已經發現到我2隻門牙之間蛀左,亦都有同佢反映. 佢就同我講蛀牙情況好穩定,可以拆箍個時先補. 問題係我同佢反映同佢補個時已經相隔大半年以上. 最近我門牙牙痛,睇另一個牙醫, 佢話我之前蛀太深,補牙補得唔好,而家啲菌上左神經線

箍牙每六個星期覆診一次,我門牙蛀左佢應該一早就知道,點解要一直拖,拖到咁遲先肯幫我補?

問題4. 就算有預約到幾點覆診,即使你準時去到,平均每次都要等2個鐘以上先見到醫生
你見到大堂咁多人唔係因為個牙醫做得好而多人幫襯,而係佢做唔切都接咁多客,所以咁多人坐喺到等

佢嘅問題同我對佢嘅不滿太多,無辨法全部分享晒. 我只係希望將我嘅經歷分享,減少受害者人數
(呢篇文我會post喺其他討論區,希望多啲人知道我箍牙嘅經歷, 同埋郭漢榮唔係一分錢一分貨,佢箍牙收費係同市價一樣, 幾年前鋼箍都收緊3萬)
而家係2020年,成5年前都關事??
你覺得一個牙醫嘅技術同態度會唔會有咁重大嘅改變?
最憎要等
之前睇牙時個舖搞到我白行白等一轉態度仲理所當然咁cut我線,嬲到即刻投訴哂去佢地其他分行先肯打番電話比我跟進

仲有我中學時都有睇過一個垃圾牙醫搞到啲牙要重cool,自此之後我完全唔信任醫生。身體有咩事都consult幾個醫生,係一樣結論先會信。香港好多專業人士都無乜道德可言

諗起我中學時個牙醫都想屌佢老母,生個仔出嚟遺禍人間
浪子回頭
唔係話唔信你 不過你應該放多啲實質證據出黎
你上面所講既野我求其改個名post返出黎一樣work
我講你杜牙根果part呀
補完牙都有機會會返蛀,一來可能真係手勢啦,2來補牙既物料其實有機會收縮,令佢同真牙中間有微細既夾縫,導致返蛀
佢一早知我蛀左牙,點解要拖咁耐先肯補?
講起杜牙根又係

有排牙痛,去睇牙醫佢要我即刻杜牙根話好撚嚴重。
因為我唔信醫生嘅關係,又睇多個牙醫。新個位牙醫幫我電導檢查發現隻牙未死哂。叫我等多兩個月睇會唔會好番,結果真係好番

如果信左第一件垃圾,我就損牙又折金

諗起班垃圾牙醫真係好大怨氣
同意
無醫德嘅要盡早爆出嚟 唔覺得佢地會無啦啦浪子回頭
可以有咩証據?箍牙before & after?
同埋除左我不滿佢,唔想咁多人中伏, 我公開我嘅經歷對我冇好處
我後悔點解冇早啲公開, 早啲公開可能就會少啲人伏
係真就早d爆呀ma
better late than never
我唔知佢政治取向,亦都唔係因為政治而分享我嘅經歷
願聞其詳 (但我淨係得啲箍牙相,唔覺得有足夠證據證明我對佢嘅指控)
有咩證據咪放咩證據囉
如果冇證據仲要係5年前既野
你而家講返出黎同果時呂X瑤出黎metoo有咩分別
你信咪信,唔信咪算. 對我都冇影響. 我公開係出於好心提啲想箍牙嘅人小心去揀牙醫
其他唔評論
第4點
唔知點解識親嘅人去唔同嘅牙醫 睇親都要等好耐
我淨係覺得你一來唔係牙科專業 二來冇實質證據
講完一大輪野又冇責任咁講一句 你信咪信 唔信咪算
假設真係你誤解左個醫生 你而家咁做會唔會對佢好唔公平呢?

以上內容唔岩聽就算啦

利申返 我唔識呢個醫生
你講既野好難頂證佢有問題喔
明白樓主感受
部分牙醫的確係亂9咁黎
為左快啲幫你箍完 做錯都唔認唔改
一日好多客架 約2點可以排到4 5點都得 哂咁多時間係你度 仲洗搵錢既?

等多幾個苦主咪判斷到
點解依家d牙醫咁西

一間問我想點 (你係醫定我係醫)
一間咩都叫痛先黎杜牙根(死都唔會補牙)
一間話d牙唔齊叫剝曬d牙(4-5隻)

其實係咪眼中得個錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞