webpage bot求教

13 回覆
1 Like 4 Dislike
想問一問呢 我寫左個web page monitor 啦
咁佢個action係 trace某個elements 出現 我就會click 網頁入面一個button

但係唔知點解 我用一個save左係電腦嘅html file 佢work 佢會click果個button
但係真係live page 佢係見到果個elements 出現 但係佢都只係會refresh page, 應該係無click到落去
用offline file同埋其他類似page check過應該唔係coding入面有問題 而係唔知setting或者其他野有問題
ps1 大約係二月廿號左右開始出問題
ps2 我係用python selenium 自從加左個chrome 嘅 user profile (cookies 果啲之後)發現呢個問題 唔知關唔關事
搶到幾多口罩呀?up上黎大家研究啦
Google Implicit/Explicit Waits
可唔可以理解成 個error係因為elements 嘅loading time difference? Trigger 左conditional 但target未出現咁?

另外想問下書 chrome driver果個samesite cookiesalert其實係咩概念?
Amazon依家都已經收晒皮
搶閪咩

唔識 你學完講返俾我聽 好似係新嘢嚟
我見係二月新野 仲睇緊
有Update係到Quote你
Sir, I am back
我試左implicit wait 但係唔work
佢仍然係唔execute .click()果行
仲有無其他想法
咁你Explicit夠10秒work唔work?
我暫時係試左一秒
我mon住睇佢係成個page load好左
trigger個condition 出左 print左時間
但係.click()果一行就無execute到 直接重新入下一個loop
我save底左果一頁html file 再改個programme run落果個html file 佢又trigger到個event

我可唔可以conclude 唔係loading issue / 個program trigger action 問題
而係其他野錯?
俾夠5秒佢囉
咁樣都click唔到咪即係你寫錯嘢
搵錯Button都唔定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞