馬來西亞疫情下倡女性「學多啦A夢語氣」向丈夫撒嬌 維持雙方感情

33 回覆
5 Like 3 Dislike
馬來西亞因應武漢肺炎疫情,行動管制令延長至4月14日,導致很多人必須在家上班。當地的婦女、家庭及社會發展部日前發表婦女在家工作指南,包括在家時仍不可穿居家服,要化妝打扮,甚至建議妻子模仿卡通人物哆啦A夢語氣跟丈夫說話,引起網民抨擊,認為此舉涉嫌自我矮化。

馬來西亞婦女、家庭及社會發展部28日在社交網站上發表女性工作指南,指職業婦女就算在家上班,也不鼓勵穿輕鬆簡便的居家服,最好能佈置餐桌、廚房及客廳,作為正式辦公場所,並且要如同上班時化妝及穿戴整齊,才能聚焦工作,提高生產力。

另外,婦女部亦提醒一旦出現夫妻溝通不良的情況,職業婦女可以適時模仿哆啦A夢的語調向先生撒嬌,這樣才能維持雙方感情。這篇帖文原本並無太多點擊率,直到某位網民傳開,才引起社會廣泛討論。不少網民紛紛在留言區表達不滿,除質疑指南是否有效外,也認為此舉有矮化女性權益嫌疑。
學多啦A夢語氣??? 大雄你咁冇用架!!

婦女部甚至在貼文內「善意提醒」,婦女們別太沉迷於工作,以至於家人因為沒被好好照顧而做出違反禁令的行為。
呢個好似係佢老母
馬拉仔鍾意大叔聲?
另外由於馬來西亞發布管制令,許多一家之主出門採購物資,因為不知道蔬菜長什麼樣子,甚至在市場內迷路,或是傳出買錯東西被老婆痛罵。為此政府及市場還推出各種圖卡,告訴這些男性,什麼菜叫做什麼名字,雞隻的各部位又分別是什麼肉。
和坤
什麼樣的國家, 什麼樣的政策
E呀~咦呀~
夠彊就一針打撚死我,阿叔嚇大既,屌你老母!
你唔使係度扯貓尾啦,夠彊呀隊冧我,
如果我唔死,我燒撚埋你間鋪!
日本原音係女人配,我估馬拉都係
呢個大雄呀!又試拎我d 法寶亂咁用,唔比d教訓你都唔得架

胖虎真係太過份啦,唔可以原諒呀!

起身啦,大雄,大雄呀,夠鐘起身啦

隨意門!

阿美佢約咗我去街呀!

係咪胖虎小夫佢地蝦你呀?
香港都變返女人配啦

雖然保全叔配得深入民心, 但係其實全世界都係女人配為多
你呀 我講轉右你就搵路口 慢啲搵路口姐 我幾時講過剎車呀 打右燈啦 轉右 轉右你就發定個訊號話人聽先得嫁 落離合 一腳踏到底做一二一二 一二一二隻腳呀 屌幾時郁到隻手呀 推啦係到推 好 禁下喇叭啦 屌你老尾屄 果個果個係咪你老襟黎嫁 減二檔 推啦 隻手減二檔啦 個隻屄手識唔識做嫁 小兒麻痺嫁你 抬起隻手 抬起個離合器 碌柒啦你咁 嗌你抬起個離合器都未抬到 講四五句都未郁 加油啦 又開追悼會嫁啦 屌你咁樣負車唔行點得嫁姐 三檔 碌柒呀你依啲 節奏咁樣死得啦 唉
有聲
弱智國家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞