【0401 LIVE】衞生署及醫管局4點半疫情簡報會

730 回覆
9 Like 4 Dislike
三萬
送野食
RED.MR 7個中哂
今日有幾單有朋友去過外國
返嚟之後有病徵但冇check嘅人
meet咗之後就中招
仲去gym
Link?
私家
巴打你好啊,唔好意思我又嚟喺你嘅post留言,希望可以pin俾記者朋友睇?

- 重症患者人數逐漸增加,現時公立醫院嘅呼吸機同ECMO等維生設備是否可以應付?

- 現時針對病人嘅治療方案係咪依然行之有效?近期個案出現孕婦同剛出生嬰兒感染,請問對於孕婦同嬰兒嘅治療方案又如何?

- 外國有嘗試新嘅藥物同療法,例如美國就有COVID-19 Convalescent Plasma (康復期血漿)同埋Hydroxychloroquine (硫酸羟氯喹)治療,衛生署是否會考慮?

- 港大嘅動物研究顯示病毒數量會喺第七日達到最高峰,跟住病毒數量漸趨穩定,想請問HA,咁樣係咪代表病人如果病發過咗七日之後冇惡化嘅話,病情就會向好嘅方面發展?

- 宜家有好多外遊人士回港後出現病症,政府是否會考慮租用酒店或其他設施做隔離,姐係類似於中轉站咁樣,強制回港者一定要檢測呈陰性後先可以返去市區?

- 短期嚟睇二線負壓病房未必足以應付病情爆發,政府對此有冇進一步嘅諗法?例如話如何解決?
其實今日有幾多unlinked ??
好多仲未搵到源頭
119危左好多日
要定期記者們追問下出院果班人既情況
蛤...蛤....蛤....
「張竹君」粉絲討論區
https://lih.kg/1950961
有人去過尖咀酒bar
有人係咁咳
所以之前班popo點會咁少人中
出院≠治晒
唔夠床位 輕症返家隔離
危殆:
192 46歲 女 去過蘭桂坊2間酒吧
312 56歲 女 昌隆工業大廈工作
338 62歲 男 去過土耳其
427 72歲 女 居於英國,非香港居民
461 60歲 男 3月13至23日:澳洲
572 56歲 男 2月19日至3月25日:英國,3月18日已發病,但冇經亞博館送院,返回家中
417 65歲 男 2月27至3月5日:馬爾他;3月5至21日:倫敦,3月17日已咳嗽,但冇經亞博館送院,返回家中

嚴重:
119 59歲 男 亨泰樓埃及團友
530 60歲 男 居於美國,3月15日發燒,3月21日美國睇過醫生未獲化驗,3月26日與妻子#521抵港
533 25歲 女 2月28日從日本返港,亦有去過蘭桂坊Draft Land酒吧,後來家人59歲#677與#62歲#713亦受感染
498 58歲 女 諾士佛臺All Night Long酒吧工作
595 75歲 女 2月26日至3月26日:美國及加拿大,3月24日已發病,但冇經亞博館送院,返回家中

嚴重轉穩定:
291 32歲 男 昌隆工業大廈工作
死post黎
點解d驚甴唔會傳染親朋好友同事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞