【因航 x Rimowa】扔爆太多,寄倉一律貼「易碎」牌

14 回覆
0 Like 0 Dislike
【賠得太多】國泰厚待Rimowa篋止血 一律貼「易碎」牌

講到行李篋界嘅LV,一定係德國嘅Rimowa(的而且確,上年底LVMH真係買咗Rimowa八成股權)。輕巧得來又硬淨,硬淨得來銀碼當然都好硬淨,買一個Rimowa篋,要一皮嘢都係等閒。

不過,矜貴嘅篋唔知點解硬係特別易出事。據《南華早報》報道,因燃油對沖管理不善而業績走樣的國泰(293),其3月中發內部通告,就話由於過去半年,有大量乘客,因為Rimowa篋損毀而索償個案,國泰為「止血」,以後所有Rimowa篋,都要加個「易碎Fragile」牌,等處理行李的職員小心啲。

目前任何乘客個Rimowa篋有損毀,都可以要求國泰賠錢或者要個新篋,但好多時國泰會先拎個篋去去整。另外,如果乘客想國泰賠錢,必須出示買篋單據。

查實因為Rimowa講到燒唔爛、跌唔壞,所以不時都會傳出,各地機場員工會對Rimowa篋「特別對待」。坊間就有種講法係,「碰到支那的機場員工,Rimowa就是會壞」。Rimowa的支那總代理,2015年接受《南方周末》訪問時表示:「只有故意將箱子在地上摔來摔去,用極大的力量去撞尖鋭的角,才會出現類似凹陷」。單單北京一地,代理商收到的「傷亡報修名單」顯示,高達90%來自機場。

Rimowa篋加上fragile tag後,會由專車送上機。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20170410&guid=56545804&category_guid=7015342&category=instant
損毀索償大增 國泰奇招止血!德名篋RIMOWA要加易碎標籤

因去年業績見紅而表明難免會裁員的國泰航空,有傳上月20日向員工發內部通告,透露過去半年,旗下機組接獲德國名牌行李篋RIMOWA的損壞索償明顯增加,要求員工日後在RIMOWA行李篋,附上「易碎」標籤,小心處理。有員工更指,公司要求標籤不用貼紙,以免撕去時損壞行李篋。《蘋果》正向國泰和RIMOWA查詢,暫未獲回覆。

《南華早報》引述國泰內部通告指,新措施是希望減少相關的損毀報告及開支,從而改善旅客的飛行體驗。報道指,新措施的矛頭直指國泰去年業績由盈轉虧,全年蝕5.75億元。有員工稱,乘客可要求國泰賠償現金,或更換新篋,雖然公司賠償前,會先考慮維修,但早前收到不少機場的意見,指維修有困難,結果公司要付不少錢賠償。

RIMOWA於1898年由Koffermanufaktur Paul Morszeck在科隆創辦,最初生產的行李箱大多為木質,後來改用鋁製材料,設計靈感來自飛機製造,其平行溝槽式的設計,更是獨有風格。行李箱亦相當高檔,代理的連卡佛網站顯示,篋價由最平逾4,000元至上萬元不等,相對於來往香港至倫敦的經濟客位價錢。

RIMOWA亦曾與外國航空公司和機場合作,使用電子標籤辦理行李托運手續,數秒內可將行李托運。

之後淘寶會唔會出現 fragile 字嘅 tag
聽聞貼左易碎仲掟得大力...
之後淘寶會唔會出現 fragile 字嘅 tag

貼紙係咪老翻唔緊要(今次直頭係因航幫你貼), 最緊要係貼咗tag啲員工點處理個篋啫
唔怪得上星期寄艙果陣見地勤喺我個喼掛個fragile牌,原來係呢個原因。不過我果個用咗好多年,已經夠殘,新淨反而唔好睇。
有d人真係勁on9
花左少少都話要去claim錢買個新
行李喼係一件消耗品
用多幾次就會自然有花痕架啦
用個咁撚貴既喼就自以為高人一等
聽聞貼左易碎仲掟得大力...

聽聞d 人會試下個gip 係咪真係咁硬淨,反而出盡力去掟
有d人真係勁on9
行李喼係一件消耗品

係搬行李果班工人見到依個牌子掉得大力d, 唔係一般花痕
其實用呢啲除左弦富,仲有乜好處
成個夾萬咁,都係偏好啲布質既
其實用呢啲除左弦富,仲有乜好處

哂/曬命啊 弦富 仲要打錯字
有d人真係勁on9
行李喼係一件消耗品

香港人係咁on9
睇啲車主就知,車頭蓋滑過自己塊面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞