觀塘區人口突破68萬超越沙田成第一大區 住戶入息自置比率均為最低

73 回覆
10 Like 0 Dislike

從事經濟活動的家庭住戶(1)
註釋:(1) 從事經濟活動的家庭住戶是指家庭住戶內除外籍家庭傭工外,至少有一名成員從事經濟活動。
窮唔緊要,人唔好藍。頂佢觀塘區又窮又藍就正仆街
全部藍區都係公屋
觀塘真係賤民集中營
利申:住觀塘
藍田好左d啦以往得陳汶堅係非建制
而家都多左幾個
不過同我細個時住既藍田都唔同左,新屋邨起左都多新移民
觀塘願景 - 梁凱晴 Jannelle R. Leung
已讚好的專頁 · 3月24日 ·

【尋月華街一生存空間】

自從我勝出選舉成為月華區區議員以來,落選嘅建制派區議員一直不用交還地辦,因為謝偉俊一早已加入該鋪成為共同租戶,可以以立法會議員身份永續租約。

我哋經常都收到老街坊投訴冇辦事處,更有人話要怪就怪我哋能力不足,唔可以怪人。事實上隔離區協和嘅街鋪一係租金過高,一係用途違規;工業區嘅契約政府亦唔會提供任何資助,不能用作開設地辦;和樂邨有吉舖,但房署亦唔准許轉為議員辦事處用途。

冇辦事處尚可以電話聯絡維持最基本街坊服務,但係連小貨倉都冇真係難以生存。

呢幾個月我哋每次開站用嘅物資,檯凳直幡擴音器,聖誕、新年期間派發俾街坊嘅物資,同抗疫期間儲備嘅防疫物資,我哋都係要靠唔同義工騰出空間比我哋用。呢個情況已難以持續下去,一來唔能夠每次都要求唔同人夾時間開門俾我哋存取物資,二來一位好心人借用俾我哋一個常用嘅地方亦都好快要還返比人。

我哋好希望喺月華街租到一個小小倉庫,望各位月華街坊有消息盡快inbox我哋,如果冇辦法我哋最後先會搵工廠區嘅倉,因為工廠區推車要兜大圈20分鐘先上到月華...

感激大家!

———
🥽 【明年今日】 www.facebook.com/324089788475814/posts/473600120191446/
💁‍♀️【我是梁凱晴 — 3分鐘介紹短片】www.facebook.com/kwuntongfuture/videos/2373399789591108/

#梁凱晴
#社區為家 #晴繫月華
#熱誠 #衝勁 #敢改變
IG: @kwuntongfuture / @leunghoichinglhc
以為你住日本
唔好再起啦,藍田已經好迫
四順果批
晴B仲未有office?
大把都未有

公屋區嗰啲
房署比少數派租到二月
之後房署又要還原裝修先租比新人
真入伙起碼等半年

有啲仲仆街
因為仲掛住立法會議員啲名
人哋仲在任就可以依然存在
梁凱晴嗰區就係咁
019年各區住戶每月入息中位數(較2018年)
灣仔:$44,100(+$2,100)
中西區:$41,400(+$400)
西貢:$36,500(+$700)
東區:$34,300(+$1,300)
南區:$32,800(-$1,500)
荃灣:$32,600(+$1,600)
大埔:$30,400(-$300)
油尖旺:$30,000(+$2,000)
九龍城:$30,000(+$500)
沙田:$29,700(+$100)
離島:$28,400(-$2,900)
元朗:$27,000(+$1,000)
北區:$25,800(+$1,100)
黃大仙:$25,500(+$1,500)
屯門:$25,000(+/- $0)
葵青:$24,700(-$300)
深水埗:$24,300(+$1,200)
觀塘:$22,500(+$500)
無全港最窮果區呀
起動九龍東
唔少牛屎仔得丁無地,要套丁供樓
買地起屋筆錢仲貴過yoho 首期
無咩都唔會去觀塘

真係好撚多人好撚迫
王6C套丁賺唔少
見到個球場就諗起黃興黑興葉玉卿
茶果嶺嗰度有排攪
啟德明明應該係創世記無煙城
點解會變咗蝗蟲邨
藍田唔算逼啦,多車多食肆
安達臣果邊就真係逼啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞