台灣用不織布和澳洲換百萬公升酒精原料

442 回覆
2939 Like 10 Dislike
人地係以一個國家黎營運 咁仲有d地方係focus金融/工業

耐何我地係被打壓既香港省
鬼佬最鍾意呢D, 大家fair deal
台灣今次真係領先世界
我意思係香港人好聰明又肯做,要人才唔會無不過去哂讀高B/MBA,純理科個個當水泡,又無咩本地人再上研究生
年幾前成日耐唔耐就有笑鳩台灣啲post,好記得有個連登仔話台灣做實業只係台灣冇能力做金融中心搵大錢先迫住做,實業呢啲投資又大回報又唔高而且容易遇樽頸,反而金融只要一直資本主義存在一直會繼續長做長有,而且呢個世界有錢大晒,資本主義下有錢有咩買唔到
TaiWan No.1!!!
N展佬無出路,企業冇乜遠見
唔肯俾多D錢投資科研,淨係諗點搵錢慳錢

這就是香港
分分鐘佢係最難搵嗰層filter來,計落做到一百萬隻口罩
以前香港輕工業明明就好勁...錶...電子...燈...玩具...剃刀...
之後搬曬去支那宜家D 廠就劏曬做OFFICE
D 香港老手過曬D 料俾支那人就因為人工高炒鳩曬...
根本香港做廠做N展搵唔到食係港共同共匪夾份做成
等香港人全部係到炒股做SALES...
田你都冇得耕呀
化工系,石油勘探,地質,石油運輸,全部台灣都有
香港發展高科技工業有無得諗?
實情係香港冇實業,金融同科研水平好大程度受制於大陸
係香港先咁仆街,賺錢賺得慢少少都好似會死咁
到宜家真係會死啦,咪又係要求人地施捨
工業唔代表做工人
錢?
以後一個中國 = 中華民國!
最重要係外交關係方面 確立咗自己嘅獨立身份
台澳友好
玩全球一體化,咁香港D廠咪北移,香港再集中做金融/物流港
邊到可能會有李嘉誠個重穿膠花代工廠時代
忠忠直直果班匠人係香港食晒屎,一係敗走外國,一係轉行,一係做no stake死窮鬼。

全部俾香港大環境淘汰晒
好正常
唔係做乜要有期貨市場
唔好天真,就算果班所謂MBA既人才去讀純理都未必會出到高科技產業香港大部分成功既人都係靠吹水,認真做到野既真係得好少
台灣世界第一
由Trump簽左份台灣法案之後
台灣就係國際上好活躍
唔知關唔關事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞