生化危機 3 重製版中「918」讓中國玩家感冒犯

14 回覆
1 Like 1 Dislike
近日 Capcom 推出了《生化危機 3 重製版》的試玩版,以讓大家體驗重製版與舊作的分別。不過,有中國玩家遊玩過後指,遊戲內的密碼數字有冒犯中國之嫌。
《生化危機 3 重製版》試玩版的遊玩時間只有 5 分鐘左右,當中有個關卡需要在保險箱上輸入密碼,而密碼提示印在一張海報上,玩家推測後可得出三位密碼「918」。

有中國玩家就指此數字讓其聯想到被日軍侵占的九一八事變,直感冒犯。更有中國玩家表示,如正式版未有對此作出修正,便會作出給《還願》和《我的英雄學院》一樣的差評。

不過,不少中國玩家與台灣玩家都認為這件事情過於牽強,並質疑是否與中國歷史有關的數字,如「64」、「128」等都通通不能使用,指某部份中國玩家過於「玻璃心」。
721 831 101 殤11 1118
識玩一定係report到re3比大陸bam 等啲畜生冇得玩
改8964
屌玻璃心到
再嘈真係直接改8964算啦
Sauce
支那人真係麻9煩
打咩機姐 返鄉下種番薯啦
屌你老母
強國真係鎖國算啦
玻璃心到一個極點
以前覺得佢地無得上fb google youtube
打機睇片電影果啲又有好多管制好慘
依家真係覺得係德政黎
唔好俾呢啲生番出黎嘈住哂
你話918出現係game入面既日本國旗/類似既野就話啫
屌你係個密碼鎖到正常都唔會聯想到啦
係到小題大作
依家全部人都俾你地勾起個回憶啦
感到冒犯嘅就真係唔撚好玩,俾 d 骨氣唔撚玩
一直支持中共揸正黎做封尻哂佢
包括寶源送上去嘅水貨
點可以令呢啲外國嘅心靈毒品禍害祖國嘅小花朵
如果capcom咁都跪低 我寧願唔玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞