[Switch] 集合啦!動物森友會|動物之森 討論區 (37)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
遊戲初期常見問題 // 實用online tools

>Android/iOS 「Nintendo Switch Online」app已更新,可以scan QR code,連機時可以快速打字傾計

Q:點為之「摸」?
A:去人個島擺人地啲道具入袋之後物品圖鑑會有record,之後去返自己村部ATM可以訂嗰件貨。「摸」即係擺入袋之後再還返俾人。

Q:用遊戲內design app整嘅圖案可唔可以分享?
A:開左時裝鋪就可以upload上網分享俾人。

Q:點俾禮物動物島友?
A:間唔中對話會有得俾你揀,而機場心意卡都可以連禮物寄俾動物,佢地會回信。

Q:點做遊戲內好友?
A:首先去機場揀同好友連機,會多左個好友app,之後去加左Switch好友嘅島玩一次就可以加。(有錯請指正)

Q:點寄家俱,衫俾其他玩家?
A:加左遊戲內好友起狸貓ATM網購可以直寄俾好友。

Q:見到流星可以點?
A:空手㩒A(好似仲要用右菇轉視角見到個天)第二日會有星星碎片執。

Q:掘完窿種唔到樹/發光窿唔俾我種錢袋?
A:要揸住個鏟先得。

Q:花係咪可以配種?
A:同類花種埋一齊,淋水,側邊有機會出新色花。

Q:落兩駛唔駛淋水?
A:唔駛。

Q:點先可以經Internet去人地個島?
A:請人來嗰位要去機場(遊戲第二日後解放)開放你個島,同時會俾個代碼你。去人個島嗰位去機楊入代碼就得。如果加左Switch主機好友可以唔駛代碼咁開放俾好友入。需要有Nintendo Switch Online會員。

Q:去人地個島時個過場動畫有無得skip?
A:無得。

Q:點炒蘿蔔(大頭菜)?
A:星期日早上入股,平日每日留意價格,啱心水價格時賣去,去朋友島賣都得架。

Q:咁多巴絲分享作曲/畫畫QR Code係有咩用架?
A:遊戲起左office之後可以揀一段仔自製音樂做小島鈴聲,間唔中會起遊戲度聽到首歌。而QR Code scan返來嘅Pattern可以著落衫度,又可以鋪落地度,亦可以用作家俱設計等。

Q:無人島個地型係隨機定固定?
A:一開始會隨機gen四個俾你揀,遊戲進行到一定階段會解鎖整理地型功能。

Q:一個島可以有幾多個動物村民?
A:十個。

Q:合成好慢?
A:狂㩒A可加速合成。

Q:生果點種?
A:掘個窿,再掉個生果落去,等幾日就有收成。

Q:地下有啲金色嘅光?
A:掘開佢會有錢袋,掉返袋錢落去會種到錢樹。

Q:幾點轉第二日?
A:早上五點。

Q:點樣跑同靜靜雞行(唔想嚇親昆蟲)?
A:跑 > B,靜靜雞行 > 細力推磨菇,捉昆蟲時持網可以長按A預備。

Q:鋪左啲畫落地下點del走佢?
A:Y

Q:點掛自製畫去牆/著畫...?
A:去設計app度揀幅畫。

Q:唔夠樹枝!
A:搖樹,同一棵樹可以多搖幾次

Q:石頭/礦石無晒點算?
A:用鏟/斧頭鋤石頭,下面Q&A有張圖係秘技。

Q:點樣成棵樹移植去其他地方?
A:食完生果可以成棵樹掘起,再去第度掘個窿種。

Q:點解石頭一劈就爆?
A:你食左生果,特效係會劈爆石頭。

Q:點一機多人玩?
A:首先部Switch要開多幾個profile先,再用嗰啲profile入game做教學。之後隨時用遊戲電話app「召集村民」即可。

Q:玩到幾時先有______?
A:玩落去咪知囉

Q:有啲氣球飄下飄下點射落來?
A:用丫叉

Q:點樣擴大個背包?
A:用5000miles可去狸貓ATM換「口袋整理技巧」

Q:點拎丫叉/鏟/杆/梯...?
A:玩耐啲就有多啲捐野俾狸貓/貓頭鷹,多啲同NPC傾計。

Q:點去「外島」/「下西洋」?
A:去狸貓ATM買機票之後去機場。

Q:「外島」有咩特別?
A:有機會有稀有花 蟲 魚 礦石,有巴絲話毎個外島都有一個蜂巢同一件家俱(可能要搖多幾次樹),間中會有漂流瓶。

Q:一開始點拎多啲鐵礦石/其他素材?
A:2000哩數可換機票去啲素材豐富嘅島。

Q:點釣魚?
A:瞄準魚頭,咬實左魚竿先拉佢上來。

Q:有無私人儲物空間?
A:有私樓住之後就有

Q:點叫醒海邊隻海鷗?點揾佢要嘅野?
A:同佢講多幾次野;留意沙地有野識噴水,掘開佢。

Q:無位擺野!啲野周街放有無問題。
A:擺住出面先;無問題。

Q:啲屋/設施可唔可以調位?
A:有office後就可以調。

Q:點拎多啲礦石?
A:好似幅圖咁整三個窿先再掘。

Q:巴絲分享,外島捉狼蛛攻略。
A:

設計無人島
https://planimalcrossing.com/nh/start/
設計無人島國passport 機票
https://www.dodoairlines.com/
設計任意pattern, 可生成qr code scan落遊戲度, 可以匯入任意圖片
https://acpatterns.com/editor
分割圖片做幾個正方形,方便轉成更高清pattern,搭上面一齊用效果更佳
https://pinetools.com/split-image
設計無人島主題曲
https://tunes.nooknet.net/

好得意

買大送細有賺啵
賺鬼
免費同佢養埋
人妻先正
絲打咁重口味 鼠妻人獸交

分分鐘佢果隻係女
仲可以養大食埋
Lm
note to self

有無人啱
有凍櫃/藍色咖啡機/瓶中船擺設
開左啦 自己黎買啦

袋鼠肉好難食
新帖留名

Sor我都唔知點解佢係咁通訊錯誤
我宜家開番

夜晚會再開 唔使擔心
THX ALONE巴, 冇留意1001左
要幾時先解鎖到office
有新島民
你努力啲幫狸貓做牛做馬就有
新post留名
食飽開始玩
嗚呀隻隻都好可愛
一個島得十隻鄰居實在太少
好得意呀!
面家出外島都無部村民
救命
又要賣嘢還錢去加大間屋又要幫佢起嘢先有office
我見巴哈有人教種一大堆花
之後瘋狂捉蝴蝶賺錢
好癲咁快又1001
糾結玩唔玩咁快
玩得快怕過一兩個月會唔會無劇情
但好似個個都玩得好快咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞