[咖啡撚入]電動磨豆機選擇

35 回覆
3 Like 1 Dislike
niche用家
缺點:
手沖太多細粉
家用黎講太貴

優點:
可以用埋磨espresso
做工好
接近冇殘粉 (始終因為靜電做有d)

結論: 我會買comandante 手磨, 雖然唔係電動 不過慳4000蚊
仲有 電磨清潔麻煩d (理想情況 一個月都要清一次)
其實要視乎返你budget 上面各位師兄都講得好啱
作為對啡有執著既 一定想比到你最好建議

首先要睇下你男朋友平時沖開咩啡
主要分3類
1 手沖
2 Espresso / Latte
如果你對啡無咩認識 其實有幾點可以幫你分清楚
手沖既話 屋企就一定會有濾杯 手沖壺
Espresso 既話 屋企就一定會有部咖啡機(意式) 雪櫃點都會有包明治奶

直接D咁講如果你男朋友屋企有後者既野 你可以唔洗諗出電磨比佢
手磨雖然可以磨到espresso 因係要磨比較耐 會好攰 長期咁磨都會懶
依個時候你就可以考慮幾隻
1 Niche -$5800左右
2 小富士 Royal R-220 -$4600左右
3 Kalita Next G -$3700左右
4 Kalita Nice Cut G -$3000左右
5 小飛馬(不建議,要買都記得買2019年新版)
上面無隻都係一分錢一分貨 睇你budget
但因為小富士係鬼齒 所以都要睇返平時佢沖咩多

當然 佢無論飲咩 點都建議comandante 正常唔會見到依隻野有2手 因為正常有電磨都會用到作沖手沖 由其是買左D貴豆 更加唔應該用電磨浪費D 貴豆

如果女朋友咁識貨買comandante 我會直接求婚
呢個list就一步到位
Kalita 個2款磨唔到espresso (其實brand 唔sure)
真心要睇下你男朋友平時沖咩 不過佢手磨得應該 hand-drip
多謝ching咁詳細嘅意見
真心學到野
佢係玩手沖嘅
但我見上網有啲人手沖都買電磨所以以為得
好彩上嚟問一問
如果唔係可能真係好心又買唔啱
咁我應該會買comandante俾佢
希望佢鍾意
有冇巴打可以俾下意見

手磨用 Hario Skerton 定 Porlex Grinder II 好?
師兄,請問下如果for espresso ,commandante定小飛馬定kalita nice cut G ,邊個質素會好d?
Berville grinder磨espresso 粉幾好
建議encore
平同好用
唔會買錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞