今年有冇人報cccu 雙語傳意asso

79 回覆
1 Like 1 Dislike
只係最怕到時太遲
趁而家睇下有咩可以準備就準備左先
依家就考定IELTS啦
你讀完SEM A 先去考既話 時間上唔太夠既
例如你SEM BREAK得3個月 但係果3個月入面開得1次IELTS
你重要報NON-JUPAS
基本上IELTS個分都未必補到上去
其實我建議樓主而家操定啲卷先
之後sem 1後面個sem break去考
用多啲時間去了解下IELTS嘅考法 做好準備
我本身已經讀左法文一年
我係睇中BU歐研法文
想睇下通過asso可唔可以上到去
同埋都期望asso可以拉番自己啲英文去更好水平
之前見人講BU 研好似好搶手 而且好chur chur過其他文科
多謝你你係cccu讀中文加咩文?
我過來人
CE A卷得E 讀CCCU社科
每星期 6,日都要溫番上星期D野, 再準備定下星期既野
唔係既話老師講得快DD 你就跟唔到
YR1 SEM BREAK無考IELTS 真係幾後悔
直到YR2 先考 得5.5
雖然最後有UGC OFFER,
不過你語文系 D人英文一定勁 你D GRAMMAR錯曬點傳意?

信我 一係唔好報依科, 一係依家就要讀番好中學英文
依家考IELTS 入左學可以睇住GPA黎決定SEM B考唔考多次DSE
我自己打算為係歐洲發展鋪下路
我自己都係見步行步
但自己從小對法文德文歐洲文代曆史背景極大興趣
我已經想像到黎緊有幾chur
趁而家成日係屋企有時間都有拿番啲英出黎操下
唔係話踩你
不過英文你讀左1X年都係得2
法文1年去到咩水平?

如果你可以流利傾到計,先係優勢黎
不過世界好大, 香港都好多人讀法文, 入得依科都係有興趣
你又估佢地會唔會中學開始讀?

總結 無論點都好 邊考邊讀下CERT 升U就係睇依D
咁你真係後悔一世
雖然就算CU grad左 但係本身語文唔好 搵到好工既機會都唔係好大
但起身CU個名真係會令人優先考慮, 起碼叫無比人screen out先
Asso=垃圾 ok?
我法文老師話我大約有b1水平
黎緊開學要去報法文檢定試
可能真係睇興趣掛
我以前中學一直都好抗拒學英文
所以先成pat屎咁
我知你都係講番個事實出黎
不過無可否認係香港讀u又唔係係法國讀u
用英文既地方一定多好多
不過嘗試過好過咩都唔做
起碼冇後悔既理由
Anyway都試下先
垃圾都冇辦法
廢青想爬高少少只可以咁做
上進
如果你有b1, 讀FE可以屈人機,suppose你呢兩年asso教嘅嘢會全部都已經學過。同埋你想上返u繼續讀法文(hku/bu)嘅話只會有year 1 entry

利申 FE graduate
想問下讀完cccu法文year2係咪就算GPA 好好 都淨係可以入kongu bu year one
因為我打算讀雙語法文同中文 想升上去繼續讀法文
都唔一定,啲人主要會揀:
- French
- linguistics
- English
- Translate(呢個難啲因爲多數programme 會收返asso都讀translate 嘅學生)

另外中文option係最近一兩年先加嘅,所以應該都可以報中文相關嘅科(我唔清楚sor) ,有興趣可以去連登cccu個大post搵返畢業生offer個excel
多謝曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞