777想將「唔肯封關」既焦點spin落捉鬼手帶

44 回覆
44 Like 1 Dislike
要搵故仔,大把故仔可以搵。不過有d 現象講出黎,會令反對派議員尷尬,唔夠「正義」,所以傳媒係唔會大做既。

舉個例子:有人都話過我知,有湖北返港既「港人」,由於係香港無屋企,住隔離中心,又可以食又有得住,於是返左香港之後,又去深圳,之後又返黎,又住多次隔離中心。

呢d故仔,有冇傳媒會大做?

唔會。
因為,人道「問題」,反對派議員都會支持既。

而家最好做既故仔,就係呢堆去外國讀完書返黎既「海歸」唔守規矩既故事,就可以營造「香港人都好仆街」既印象,然後就可以令「封關唔係重點」呢個論點出到黎啦。

呢d framing。係傳播學101。不過香港學生比較少接觸,所以就……冇野lu~ 都係諗下lunch 食咩算。

Source: https://www.facebook.com/373889722672759/posts/2959210614140644/?d=n

「效果是要人支持政府捕捉這些人,繼而修例限制更多活動。事實上,市民由反修例期間對政府毫不信任,到現在「希望政府做嘢」。恐懼的人支持獨裁。it works.」

Source: https://www.facebook.com/337355189653049/posts/2759747334080477/?d=n

下次見到有「捉鬼嘅post」,嘗試吓唔好講「仆街又係呢啲自私撚

試吓講「隔離期間出街係好自私但最仆街嘅都係林鄭一開始一味奶共死唔封關」
正視聽
有無留意到呢幾日有好多傳媒都好似夾埋咁大做「帶着手帶離家出走自私撚」既故仔
然後林鄭配合聲淚俱下,每次記者會都喺度屌鳩呢啲人自私

根本上就係想將大家將個怒氣spin落捉鬼捉自私撚,慢慢淡化林鄭一開始唔封關嘅事,同時支持政府加大監控乘機推行d監控嘢

由二月中至三月頭,由支那陸路入境嘅人一直冇需要帶任何手帶,淨係間中喺電話分享location就當隔離左 呢啲嘢又冇人講

下次見到有「哇有個手帶人又去XXX食嘢」呢一類post,嘗試下唔好講「 仆你個街又係呢啲自私撚

試吓講「呢啲自私撚固然唔應該出街,但最仆街嘅都係林鄭一開始唔封關害死全香港人」
Spin返去封關就正確
我只會說 感謝黨
隔離期間出街係好自私但最仆街嘅都係林鄭一開始一味奶共死唔封關
一路都好奇d 人帶手帶出街,點解唔著件褸遮下
有d 仲捲起衫袖荒死你唔知佢有手帶
除非。。。我都係諗今晚食乜算
Spin佢老母咩 佢而家做咩都無人理
就係想借哩班手帶鬼嚟立更多例
Push
好明顯佢有呢個趨勢
係記者會勁快回應主動提起咩食車仔麵去IKEA
隔離期間出街係好自私
但最仆街嘅都係林鄭一開始一味奶共死唔封關

唔封關正仆街
樓主講得好
認清敵人
瞄準對手

一日冇民主自由
一日繼續追擊政府
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞