[Switch] 集合啦!動物森友會 | 動物之森 討論區(14) 常見問題updated

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
遊戲初期常見問題 // 實用online tools

PS: Android/iOS 「Nintendo Switch Online」app已更新,可以scan QR code,連機時可以快速打字傾計

Q:點先可以經Internet去人地個島?
A:請人來嗰位要去機場(遊戲第二日後解放)開放你個島,同時會俾個代碼你。去人個島嗰位去機楊入代碼就得。如果加左Switch主機好友可以唔駛代碼咁開放俾好友入。需要有Nintendo Switch Online會員。

Q:生果點種?
A:掘個窿,再掉個生果落去,等幾日就有收成。

Q:地下有啲金色嘅光?
A:掘開佢會有錢袋,掉返袋錢落去會種到錢樹。

Q:幾點轉第二日?
A:5am

Q:點一機多人玩?
A:首先部Switch要開多幾個profile先,再用嗰啲profile入game做教學。之後隨時用遊戲電話app「召集村民」即可。

Q:玩到幾時先有______?
A:玩落去咪知囉

Q:有啲氣球飄下飄下點射落來?
A:用丫叉

Q:點樣擴大個背包?
A:用5000miles可去狸腦ATM換「口袋整理技巧」

Q:點拎丫叉/鏟/杆/梯...?
A:玩耐啲就有多啲捐野俾狸貓/貓頭鷹,多啲同NPC傾計。

Q:一開始點拎多啲鐵礦石/其他素材?
A:2000哩數可換機票下西洋去啲素材豐富嘅島。

Q:點釣魚?
A:瞄準魚頭,咬實左魚竿先拉佢上來。

Q:有無私人儲物空間?
A:有私樓住之後就有

Q:點叫醒海邊隻海歐?點揾佢要嘅野?
A:同佢講多幾次野;留意沙地有野識噴水,掘開佢。

Q:無位擺野!啲野周街放有無問題。
A:擺住出面先;無問題。

Q:啲屋/設施可唔可以調位?
A:有office後就可以調。

Q:點拎多啲礦石?
A:好似幅圖咁整三個窿先再掘。

Q:_____可以賣到幾多錢?
A:有巴絲整理左少少
狼蛛 $8000
大藍閃蝶 $4000
黄蜂 $2500
虎甲蟲 $1500
大白斑蝶
寄居蟹 $1000
螻蛄 $500
螳螂 $430
星天牛 $350
蜂巢 $300
鼠婦 $250
蜜蜂 $200
海蟑螂 $200
斑緣點粉蝶 $160
飛蛾 $130

太平洋桶眼魚 $15000
旗魚 $10000
鱘魚 $10000
皇帶魚 $9000
錦鯉 $4000
鯛魚 $3000
燈籠魚 $2500
金魚 $1300
海天使 $1000
紅目鯽 $900
比目魚 $800
塘鱧魚 $400
鱸魚 $400
黑鱸魚 $400
泥鰍 $400
鯉魚 $300
鰈魚 $300
珠星三塊魚 $240
藍鰓太陽魚 $180
鯽魚 $160

椰子 $250

金礦 $10000
鐵礦 $375

扇貝殼 $900
海螺殼 $700
珊瑚 $500
骨螺殼 $300
鐘螺殼 $180
沙錢 $120
寶螺殼 $60

設計無人島
https://planimalcrossing.com/nh/start/
設計無人島國passport 機票
https://www.dodoairlines.com/
設計任意pattern, 可生成qr code scan落遊戲度
https://www.thulinma.com/acnl/
設計無人島主題曲
https://tunes.nooknet.net/

lm
lm
果檔巴我要入黎呀
新帖留名
LM

大果欄開檔

地下水果可以自取 羅一兩粒番去自己種啦
留番俾其他巴打

有野想送俾我既入屋丟地下啦 多謝你

基本規舉
1. 請自備自己島水果十粒 續粒分開放地下
2. 盡量唔好跑爛我D花

是日狸Shop
高價收購 圓木樁 $720 一件
提供 梯 竹桿 實用方程式可供購買番島自己DIY

請好好善用不推文回覆 盡量唔好推個 Post 去熱門
拜託自律唔係你中肺炎死全家

第四輪開閘
d石頭樹木要幾耐先恢復再出野
想問下玩完之後 就咁save之後熄game就得定係番屋企訓教 再save熄機會好d?
5am everyday
執5個貝殼個任務點做?我執左幾十個都係0
我黎喇!!!!!!!
Jer巴晏啲開party得唔得
爆左人入唔到
忙緊 排緊隊入
賣左先計
圓木樁點先有 好似係DIY圖
SW 3793 1595 4793
求加好友
賣個個係另一個任
入左黎郁唔到
未入完

有鬼🥶🥶🥶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞