2020年冬季日劇討論(7)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
星期一(月曜日)
富士月21 《絕對零度4》

星期二(火曜日)
富士火21 《10個秘密》
TBS火22 《將戀愛進行到底》

星期三(水曜日)
NTV水22 《不知道就好的事》

星期四(木曜日)
朝日木21 《刑警與檢察官》
富士木22 《ALIVE》

星期五(金曜日)
TBS金22 《請不要在病房誦經》
朝日金23 《女高中生的虛度日常》

星期六(土曜日)
NTV土22《TOP KNIFE》

星期日(日曜日)
TBS日21 《忒修斯之船》
NTV日23《不白不黑的世界 熊貓笑了》

如欲劇透討論請先預告再細+深藍色字

圖透請先注明 [圖透], 然後貼上圖片link/高登加密法

日劇分季掃盲:
http://amayzi.pixnet.net/blog/post/28098647
2019年秋季日劇討論
https://lihkg.com/thread/1782954/page/1

第103回日劇學院賞

最優秀作品賞
1. Grand Maison Tokyo
(讀者票:第1位/記者票:第1位/審查員票:第1位)
2. 我的故事說來很長
(讀者票:第4位/記者票:第2位/審查員票:第2位)
3. 我的大叔 -in the sky-
(讀者票:第2位/記者票:第5位/審查員票:圈外)
4. G弦上的你和我
(讀者票:第3位/記者票:第4位/審查員票:第3位)
5. 韋駄天~東京奧運故事~
(讀者票:圈外/記者票:第3位/審查員票:第4位)

最優秀男主演賞
1. 木村拓哉/Grand Maison Tokyo
(讀者票:第2位/記者票:第1位/審查員票:第1位)
2. 生田斗真/我的故事說來很長
(讀者票:第3位/記者票:第2位/審查員票:第2位)
3. 田中圭/我的大叔 -in the sky-
(讀者票:第1位/記者票:第4位/審查員票:第5位)
4. 藤岡靛/SHERLOCK
(讀者票:第4位/記者票:第5位/審查員票:第3位)
5. 阿部寬/還是不能結婚的男人
(讀者票:圈外/記者票:第3位/審查員票:圈外)

最優秀女主演賞
1. 高畑充希/同期的櫻
(讀者票:第1位/記者票:第1位/審查員票:第1位)
2. 波瑠/G弦上的你和我
(讀者票:第3位/記者票:第3位/審查員票:第2位)
3. 米倉涼子/Doctor-X- 第6季
(讀者票:第2位/記者票:第2位/審查員票:第3位)
4. 井上真央/少年寅次郎
(讀者票:第4位/記者票:第5位/審查員票:圈外)
5. 高岡早紀/RIKA
(讀者票:圈外/記者票:圈外/審查員票:第4位)

最優秀男助演賞
1. 玉森裕太/Grand Maison Tokyo
(讀者票:第2位/記者票:第2位/審查員票:第4位)
2. 中川大志/G弦上的你和我
(讀者票:第3位/記者票:第4位/審查員票:第2位)
3. 安田顯/我的故事說來很長
(讀者票:圈外/記者票:第1位/審查員票:第1位)
4. 千葉雄大/我的大叔 -in the sky-
(讀者票:第1位/記者票:第3位/審查員票:圈外)
5. 吉田鋼太郎/我的大叔 -in the sky-
(讀者票:圈外/記者票:第5位/審查員票:第3位)

最優秀女助演賞
1. 小池榮子/我的故事說來很長
(讀者票:第4位/記者票:第1位/審查員票:第1位)
2. 鈴木京香/Grand Maison Tokyo
(讀者票:第1位/記者票:第3位/審查員票:第2位)
3. 松下由樹/G弦上的你和我
(讀者票:第3位/記者票:圈外/審查員票:第3位)
4. 清原果耶/我的故事說來很長
(讀者票:第5位/記者票:第2位/審查員票:圈外)
5. 富永愛/Grand Maison Tokyo
(讀者票:圈外/記者票:圈外/審查員票:第4位)

最佳歌曲
1. 山下達郎《RECIPE(レシピ)》/Grand Maison Tokyo
(讀者票:第2位/記者票:第1位/審查員票:第1位)
2. sumika《願い》/我的大叔 -in the sky-
(讀者票:第1位/記者票:圈外/審查員票:第5位)
3. 関ジャニ∞《友よ》/我的故事說來很長
(讀者票:第3位/記者票:第2位/審查員票:第5位)

最佳編劇
1. 金子茂樹/我的故事說來很長
2. 黑岩勉/Grand Maison Tokyo
3. 宮藤官九郎/韋駄天~東京奧運故事~

最佳導演
1. 塚原亞由子、山室大輔、青山貴洋/Grand Maison Tokyo
2. 中島悟、丸谷俊介、鈴木勇馬/我的故事說來很長
3. 井上剛、西村武五郎、一木正惠、大根仁、桑野智宏、林啓史、津田溫子、松木健祐、渡邊直樹、北野隆/韋駄天~東京奧運故事~

特別賞
從缺
想問下呢期最黑人憎角色係唔係呢一個
一個禮拜就爆咗post
講砂糖講到爆

今晚
以為又係田中圭,打咗個突,發現唔係之後內心有一絲安慰

順便回答你個問題:係
做男人做到佢咁真係死撚左佢算啦
肉酸到唔敢睇
但最後變左成功小說家
佢辭職個陣同主編既對話個幕笑死我
其實佢又仆街唔哂 起碼最後肯認係佢爆出黎

就快春田季
Po圖失敗
一開始覺得條友真係仆街
之後第8集左右覺得條友真係仆街 佢一出嚟就好歡樂
係人都知係佢嫁啦
只不過佢冇諗過得佢一個人會在意呢樣野咁on9
如果佢唔係咁on9根本可以幸福JJ
明明preview過有圖 再嚟
請問有冇啲類似福原遙套good morning call咁嘅輕鬆愛情劇?
間唔中睇下放鬆心情都唔錯

就快春田季
Po圖失敗
明明preview過有圖 再嚟
520k 睇緊砂糖直播
一入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞