【突發】診所唔比緊密感染者驗武漢肺炎 衛生署拖延入營時間

34 回覆
60 Like 1 Dislike
是咁的,朋友最近確診咗武漢肺炎,聽完佢講,我終於明點解香港確診人數咁少

簡單交代返個背景先:

朋友A:確診
緊密接觸者B:暫時未有病徵
緊密接觸者C:已出現病徵 (兩聲咳)
診所職員:

A本身係某個確診個案嘅緊密接觸者,本身無任何病徵,收到衛生署電話之後已經嗱嗱聲去診所做檢查+同佢呢幾個日接觸嘅人(B同C)講返。

衞生署喺A確診後一日聯絡咗B同C,話會安排佢哋入隔離營,但幾時入營乜乜柒柒就無講。
B同C對呢個咩都唔知既衛生署無信心,所以佢地決定自己去做檢查先,費事陣間死咗都唔知咩事。

因為B無病徵,所以帶埋同住既屋企人一齊去嗰十八區指定肺炎診所CHECK,點知受到百般阻撓...

先講B,B去到診所已經第一時間表示佢係緊密接觸者,希望自己同屋企人可以進行檢測。

重點嚟喇!!!診所職員竟然答:「你地洗乜咁早黎驗,都無病徵,都幫你唔到,你等有病徵先黎驗啦」
我心諗: 屌你咩,確診嘅A夠無病徵啦,咁你又驗?仲要係佢自己堅持要驗之後確診咗,衛生署先臨急臨忙送佢入院
仲要話:「而家未必有位比你睇,唔知等到幾時,你地返去啦」
總之,診所係想方設法趕呢班密切接觸者走

離開之前,B同診所嘅對話係咁:

B:咁屋企人而家應該點做好
診所:你地屋企人,如常生活就得(意思連家居隔離14日都唔洗)
B:如果入咗隔離營,會唔會有人幫我做檢疫?
診所:我地答你唔到喎 (B之後自己打去衞生署問,都係話唔知)
B:幾時入到隔離營?
診所:衞生署叫你係到等,佢地會過嚟診所接你去

等下等下,B覺得唔撚對路,於是B就自己打去衞生署到問,
衞生署話「我無咁同診所講過喎」,
除左衛生署同前線診所溝通嚴重不足之外,B由朝早搞到晏就,如果佢有武肺,佢足足係診所散播左一日時間。

如是者,B同佢屋企人就咁ON99等咗成日,連口水都唔洗留滴嚟驗就返歸。

至於C,佢仲喺醫院等緊。

幾時入到隔離營,唔撚知;
有咩指引,唔柒講;

診所連緊密接觸者都唔撚驗,連隔離營都入唔到,一味叫人自律,屌你老母,B同C就係自律先諗住入營前CHECK,
但屌你連呢啲濕鳩嘢都唔好,我點撚樣信你管到班家居隔離14日嘅廢老會唔會落街飲吓茶吖?
——————
我:
我聽撚完都覺得痴撚線,連緊密接觸者都唔驗,到底個診所係比啲乜野人用?

我亦上網搵過,港共喺本地傳染方面係乜鳩指引都無,公眾唔係由外地返港,根本唔柒知自己可以點做。
而家有既所謂指引:https://www.chp.gov.hk/tc/features/102742.html

如果你不幸成為緊密接觸者,你想進行測試,你唔會知道到底你可唔可以驗/邊到可以驗,而港共、衛生署、醫院同診所都會巧立名目,用唔同既理由唔幫你去驗,包括:

你未有病徵
你無預約
你唔係緊密接觸者(ON撚柒9)

到底有幾多緊密接觸者被診所同衛生署拒諸門外,而成為社區爆發既風險?我甚至唔知道B同C到底會唔會喺屋企等咗14日之後,會收到衛生署嘅電話同佢哋講14日已講無事唔洗入營。

總結:
如果無公德心,無責任感既無病徵病人於社區遊走,將會出現社區大爆發
作為緊密接觸者,單憑無病徵而放生既個案唔會納入資料庫當中,
到底有幾多潛在個案,根本無從得知。
而呢班人係等候入隔離營中間既真空期,
無法律規管佢地唔可以周圍走。
希望大家可以SHARE比身邊朋友知,香港政府根本理撚得你死,最緊要唔好阻住佢奶共就得。
最後祝咁多位好人一生平安,同埋 黑警死全家
點解唔去警署求助?
咁大件事
依家警察哥哥又咁大權,佢地一定幫到架喎
佢哋會唔會喺去診所期間跌咗銀包 可以去狗屋報失求助
推下先
push下先
雖然我ON9仔開咗吹水台
Push
Push🥺🥺🥺🥺
Push
推!
推!!
不過而家係連隔離營都入唔到,
一日拖一日,朋友唔打比衞生署都唔主動跟進,
但打咗去,衞生署都係話唔知幾時先安排到
應該搵報紙搞大去啦
幫巴打push

我都好想知要點搞
政府有無拖延
又有無藉此控制確診數
推到更多人知
我好肯定如果你去報失,然後扮咳兩聲,黑警問起,你話「早兩日食完飯有個朋友確診,不過應該冇事嘅」,會即刻變VIP,白車即到。
衛生署連基本既家居隔離都無要求做
都無任何意見
仲叫人坐係診所成日播菌
而家已經有個朋友出現咗病徵

出post想反映
其實而家衛生署係無準則咩人驗咩人唔驗,
A無病徵但緊密接觸者,就驗
B 無病徵同樣係緊密接觸者,就唔驗

或者叫係以

衛生署既緊密接觸者條件

都可以唔俾你驗
警署應該最乾淨,唔駛戴口罩
B係衛生署定義既緊密接觸者
唔係b自己噏
係衛生署咁樣同佢講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞