港女胸型相對扁平? 莎娜美銷售數據大平反︰A Cup只佔7%

233 回覆
23 Like 161 Dislike

本地功能內衣龍頭品牌莎娜美,進軍零售領域17年,對香港女性身材自然「熟悉」。許多人認為,本港女士胸型相對扁平,實情又如何?

收集數據助制定生產計劃

根據莎娜美的銷售數據,其C cup胸圍銷售佔比約33%;B cup約25%;D cup約23%;A Cup只有7%。集團行政總裁兼設計及營銷總監李可兒表示,本港女性欠缺保養胸部的知識,不少人在發育時期,甚至沒有穿上正式的內衣,只會穿胸衣及背心,令胸型扁平。她稱:「很多香港女士會穿錯尺碼,她們往往以為自己是A或B,但其實是C或D,公司更設有I cup的胸圍。」

莎娜美會收集這些數據,再制定生產計劃;客人下次光顧時,店員亦可根據其購買記錄來推薦新產品。

潮流不斷轉變,惟新產品最重要是做好基本步,讓客人穿上胸圍後感到舒服及合身。李可兒說女性買功能內衣,是希望自己穿上內衣後,可以更有線條,「細胸嘅一定想變大啲,豐滿嘅就想睇落瘦啲!」

平均單價過千 客人回頭率97%

掌握了這個法則,在銷售產品時自然更得心應手。莎娜美產品包括:功能內衣、運動內衣和無鋼圈內衣等,售價普遍約200多元至400多元。李可兒透露莎娜美的目標是要讓客人試穿3件合身的產品,這樣可以提升她們的購買意欲,「著左上身岩身,就一定會買。」因此,公司的平均單價是過千,客人回頭率約97%。

不過,公司仍不斷推陳出新,例如推出輕、中和高承托力的胸圍,用了更加耐洗的布料,一套內衣可以穿50次或以上,也有選用清涼及吸濕排汗的物料,製作適合於不同場合的產品,例如是運動胸衣及無鋼圈內衣。「好似著鞋咁,女性要喺唔同時段穿著唔同內衣,出外玩樂可以著吊帶、半杯內衣,但日常想要較多保護就穿功能內衣。」
波 ? 我地冇㗎.gif

A cup邊使買bra
貼張乳貼夠啦
買大d充大頭鬼

等於港男帶假撈咁姐嘛

最多咪sip紙皮
你問69拎數據啦
n個港女入去買完仲要拎住個紙袋日日用
慌死人唔知你帶咩牌子

69入面你試下搵d size,唔係無,祝你好運囉
sip紙皮會唔會mean咗啲
咁你個圍數細

就算bcd
睇落都係細
屌你有砵仔糕
因為去哂68囉
fake news
22年內香港已經混入左好多支那雞
真香港女就算波大都佔少數
a cup 要買 bra?
著件白背心出街都無人知佢女人啦
Sample base會細成點
A cup都唔洗買bra 個數據唔準
差唔多啦
身邊識親瘦嘅多數 B C
肥嘅多數 C D
因為成班港女買b/c zip pad入去呀嘛
A 7%
但AA 70%
咪係,明明係用襪sip。
其實會唔會冇需要先冇去買
而有需要既都起碼要去到有需要既尺寸先去買
而整體有需要既只係佔少數派
而多數派係不計入數據

媽好亂呀
很多香港女士會穿錯尺碼,她們往往以為自己是A或B,但其實是C或D,公司更設有I cup的胸圍。
A 係正常A- -
B係正常 A -
C係正常A
?
佢標準壓後哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞