三權合作正式啟動,法庭職員粗暴呼喝驅趕記者,稱有問題就找警察PPRB

157 回覆
399 Like 37 Dislike

法庭自1月29日只提供有限度服務,停擺逾月,服務自今周起逐步恢復。區域法院登記處今日重開,早上有人龍等候派籌,一度有50至60人排隊,大樓門前有顯示屏顯示籌號,需待叫號才可乘升降機上六樓登記處。300張籌已在11時前派完。有職員拒絕讓記者進入登記處採訪,又呼喝到會計部交款的律師樓職員離開。

記者今早配戴記者證、進入大樓6樓的登記處採訪,惟途中先有保安要求記者離開,記者詢問為何不准進內,保安只稱有職員指不准記者進入。

記者隨後要求當面跟職員了解,一名李姓職員(政治取向清晰)以不禮貌語氣要求記者離開,當問到原因時,李稱:「你問返PPRB。」記者追問:「PPRB係警察公共關係科喎?」該李姓職員再指:「我話知你問邊個,IO(新聞主任)又好乜都好,無籌就走!」並迫令記者離開。

職員:我話唔得就唔得!

今天進入區域法院的市民必須量體溫及戴上口罩。登記處重開後運作並不順暢,有律師樓職員為家事法庭案件到會計部繳交翻譯款項,「噚日我都有嚟會計部交錢,上晝下晝都有交,今日點解唔得?」該名律師樓職員與職員一度大聲爭論,亦被保安請走。

他事後向本報表達不滿,「唔得都唔使咁惡,咁冇禮貌!仲要話『我話唔得就唔得!』有冇搞錯?」約十分鐘後,律師樓職員在家事法庭職員帶領下始獲准進入繳交款項。

最後律師樓職員交款離開時,被保安要求交回籌號,職員揶揄:「走都要籌?咁痾尿使唔使攞籌呀?」
三權分立? 法庭已自動放棄,還是擁抱大灣區筍樓好
有無諗過果個根本唔係職員 而係狗
狗黎
問番pprb
講慣左口?
即係差佬臥底黎?
死垃圾
CLS
正常點會話問pprb
狗黎
d狗已經接管左法院
狗黎
保安狗
煲大佢 問下點解法庭事要問PPRB
你訓咗幾耐?合作咗半年都唔止啦
愈來愈浮面
喬裝警員啦
當然陪審員
應該唔係普通法庭職員
法庭、立法會啲保安好多都係做狗出身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞