梁振英稱自己「罪大惡極」 不在制裁名單非常失望

149 回覆
219 Like 34 Dislike
美國去年底通過香港民主與人權法案,有權制裁違反人權的香港官員,民主派議員早前到訪美國,成員之一公民黨譚文豪在記者會指,會按要求草擬制裁名單提交美國國務院,遊說國會展開第一輪制裁,包括林鄭月娥、李家超、鄧炳強,以及 612、721、831 的警方指揮官;前行政長官、全國政協副主席梁振英晚上在 fb 發文,指自己拒絕「公民廣場」選特首,向法庭要求 DQ 立法會議員、向立法會議員發律師信等,「如此『罪大惡極』」,但竟然無出現在制裁名單上,「我失望之情,無以復加」。

梁振英在帖文中指,他就任行政長官期間,拒絕用公民提名普選特首、向法庭要求「成功 DQ」無依法宣誓的立法會議員、以暴動罪起訴旺角暴動犯人、多次向「誹謗」的立法會議員和網台主持發律師信,但竟然無出現在民主派的制裁名單,他非常失望。

他又指被「超級大國」不經司法程序就可以制裁,他「開始擔驚受怕」,又指自己不如「黎智英和一眾泛民」有膽量,有「大無畏的犧牲精神」,明知被中央和港府「政治打壓」,明知香港有「警暴」、「暴政」,中央政府「踐踏法治」,「兩三代人」仍然留守香港在香港做生意,「我沒有這個膽量,我既驚且慄」。

https://www.thestandnews.com/politics/%E6%B0%91%E4%B8%BB%E6%B4%BE%E8%A6%81%E6%B1%82%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E7%9B%A1%E5%BF%AB%E5%88%B6%E8%A3%81%E6%B8%AF%E5%AE%98-%E6%A2%81%E6%8C%AF%E8%8B%B1%E7%A8%B1%E8%87%AA%E5%B7%B1-%E7%BD%AA%E5%A4%A7%E6%83%A1%E6%A5%B5-%E4%B8%8D%E5%9C%A8%E5%88%B6%E8%A3%81%E5%90%8D%E5%96%AE%E9%9D%9E%E5%B8%B8%E5%A4%B1%E6%9C%9B/
廢佬
時辰未到 就唔好又沖返出黎啦
正宗廢老博存在感
唔好再討論佢得唔得
梁伯識你老鼠咩
返去圍爐玩fb撚雀啦
因為條廢老做罪人都做得廢過人,所以咪冇份囉
失業廢老無人理要狂擦存在感
佢係咪俾齊昕搞到痴咗線
Attention whore
對付佢嘅最佳方法唔係制裁佢,係無視佢
緊係先制裁d有影響力嘅人先啦
依條退休廢佬已經係棄子 恥笑就夠 何妖帶住班黑社會重有用過佢
呢條廢老除左日日睇下蘋果有咩廣告仲識d乜
失業廢老, 完全唔入流.
過氣特首成日出黎搏attention
大佬呀,唔被制裁會俾人當美國間諜架
你連被制裁嘅資格都冇
因為你係二打六囉
正廢老
廢老都要被制裁咪好唔得閒

Attention seeker
你連被美帝制裁嘅資格都無啊廢老
689乜鳩邏輯
有好多人係香港做生意
就等於冇警暴同政治打壓?
689淪為街頭廢老阿伯
聽到佢鳩up,連屌佢都廢事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞