放 Ricoh GRIII , 新買唔夠一個月。

40 回覆
3 Like 33 Dislike
用左GR3 差不多一年, 一粒電都幾夠我用,影300-400張其實都無物太大問題。。。我去沖繩旅行,每日影200-300+ 都無用後備電

日間快門我長期keep 住1/250-1/500 , 如果你街拍,用1/100, 一舉起機就影或遇到突發野就影,炒硬車。。。玩gr 唔係會用snap mode ,收光圈泛焦去拍嘛?收到F8, 1.5-5m 內,亂影都中可接受距離的景深吧。。 。用得snap mode ,收f8-f11, 日間快門又想keep 住1/250-1/500, 推高iso 是經常發生的事,gr2 可用iso 1600, GR3我可以長期6400ISO
以前用gr2 一入黑、低光、陰天真係收得皮。。。我用gr3 晚上都經常可以手持1/2s 或1s 影相喎,手唔手殘我真係唔知。。。

正如你所講,GR3係強機,其實對比gr1/2 硬件可能相差5-6年,iso 可用值、快門時滯、touch scr操控 各方面其實都完勝。。。
你講的問題或缺點,存在。但對有經驗用家,我又唔覺得係什麼問題,我無過熱過、粒電夠影200-350張、iso 6400夠用、手持1/2-1s 夠用。。。我身邊幾個gr 長期用家都唔覺有什麼問題。。。

可能我以前有用過sigma dp 系,gr3 的問題堅唔係什麼大問題,好似你講咪當鍛練下自己技朮或用電習慣羅。。。電池唔夠咪多帶一粒羅,有幾難的事,影菲林,36張就換一筒,以前咪又係咁帶3-4 筒出街影相。我用台hexar af 菲林機得快門最高得1/250, 咪長期用低iso 菲林、收光圈影、落nd filter . . . 還好你不是sigma dp 舊用家,點解咁多人覺得sigma 機又慢又食電都續續用,原因可能就是用家睇到其他廠俾唔到佢的色彩、細緻度等等。。。

GR3 你睇唔到佢的存在價值,不等於他不能拍到好相。。。你以上推介的相機如果只是日常用我覺得無問題,但拿來街拍,就是GR 存在的價值了
Sony RV100 vii 又係aps-c cmos 對焦又快又天涯鏡
一寸SENSOR, F2.8-F4.5 光圈呢
GR 似乎從來都係小眾相機,官方自己都定位係街拍、隨身口袋機嘛。。。

早買早享受,遲買多折扣

如果你說你可以技朮手持1/4s-10s, 可能這已經是你技朮、人體極限。。。但如果你使用em1xmk3 , 我相信你用相同技朮,手持8s-30s 拍攝車軌也是沒有什麼問題,科技的進步是來帶攝影更多的可能,正如以以往ccd 只可以用上800-1600iso , 現在cmos 可用上6400或更高
要使用新技朮多付一點錢還是一定需要的,你覺得無需要或可以等待可以使用上一兩代機種。。。

GR3 平定貴?

睇你點睇吧。。。你現時可以買到一台有機身防震的apsc 只有sony 6600/ XT4, 價錢上7-10K 以上。。。鏡頭要買一個等效GR3 鏡頭要全開有中心sharp 到落邊位,2000-3000? 數字上好似要10-12k+不如你找一個組合可在400g 內有機身防震連鏡加支鏡,可以有中心sharp 到落邊位俾我。。。pen F 齋機身都429g , 80g 20/1.7 or 15/1.7 95g ,500g
你買緊GR3 係一台頂級機身/高階機/ 極佳操控的相機,不是XF10 cost cut 或零操控的相機XF10 從來無流行過,更多富士用家寧願找回XF70...

"如果話唔係快拍或snap shot下,計埋自拍,拍片,Zoom同對焦速度上使用條件,上佢同RX100比邊一個比較全面,更適合做口袋機?"

其實你哩條問題,講方便、自拍、拍片、對焦上IPHONE 手機都做得到,重一定會日日隨身帶添,咁RX100的存在價值又係邊度?對畫質無大要求,我唔覺得rx100 會好過iphone 11/ Google cam
DC 市場已經俾手機食左大半去。。。高階dc 唯一可以生存的地方是操控、長zooM ,RX100 mk7 可能係市場killer ,但你一樣可以講,佢點解值賣8-9k+...你當然可以話X100v 點解值11k,即使上一代x100F 都重賣緊6K 呢。。。要比你可能找台X100F vs GR3 價錢上會合理好多呢
最近買左部rx100m5a
某d 環境iPhone 影得仲好
上次去沖繩,gr3+iphone, 去到光差位大的情況,我寧願用iphone 影raw+jpeg。。。個hdr 又auto 又自然得多。。。工具幾時都係睇情況、環境而用
學埋台灣支那咩野都一台台,
再無香港人講一部部。
More
你從頭到尾其實都是講cp 值。
我說的是高畫質+輕巧、防震、機能

價錢的野,其實除左機能外,還有好多野會影響到市場包裝、品牌價值
你可以接受到"X100佢嘅定價係比喜歡RF而又想有AF嘅Lecia M用戶X-pro外嘅選擇同RF迷玩,本身消費對像咁高又可以平到去邊"。。。咁點解GR3 對象不可以是同一群人,其實一樣有leica 愛好者,不論菲林、數碼的m 友,都拿GR3/GR 機做副機,GR28mm + Leica 50mm 一機一鏡,起馬我就係哩群人的一員。。。
你可以講,GR 發展左20年,已經類累積一定數量的追求者、死忠。。。好多粉絲,其實係好多人一買台GR 回來,一用就2-3年。買得的人其實多半幾了解GR 的優點/ 缺點。。。二手市場一早已經話你知,任何一代的GR,只得兩種放售的情況,一是一買回來,使用過後,你講果堆缺點不能接受,極速賣機。。。二,更多的是,市場上堅係少人放GR, GR2 最多人放都係GR3 就出的時間,重要有價有市,好多放售的GR 其實品相好差下,好多人真係當隨身機,就咁放入袋,用得粗,大有人在。。。GR 又好,X100系又好,其實算係市場上于有價有市,值唔值當然可以有個人看法,但二手市場很誠實。
喜歡一部相機可以只需兩三個理由,唔喜歡一部相機要找n 個理由有幾難
至於你拿RX100 mk5/6/7 比較又好,其實都係果句,俾得起6k or 10k 買台 GR3/ X100v 其實對畫質是有要求吧,對畫質無要求都可以有襯衫價值吧。。。即係你會覺得x100F/V 可以定位為leica 高消費群機從來都講,RX100 食晒市場大部份的 DC ...
你講RX100 m5a 4800,Rx100 mk6 6500, RX100 mk7 8000,每代相差大約1500左右。。。Sony 無再推 m5a 後繼,而齋推mk6 / m7,亦都話你聽,市場係buy 24-200天涯機,無可否認,功能上係非常強勁,你講的我認同其實用你上面計cp 僨的法則去講,其實你俾得6500一樣可以用同一舊錢,買pen F , 一機兩三鏡,一樣係做到24-200 段唔買m6, 而選m7, 係因為M7 AF 算法真係堅好多、白平衡又再好左。。。sony 機其實無死錯人

講咁耐,其實係講,中唔中你需要/ Budget / 用途係最重要中我街拍需要、輕巧、高質、防震咪GR3 羅無budget 又要平靚正咪買XF10/GR2 羅
GR3 從來係小眾野,俾GR1 定價貴1000 已經俾人xyz ,俾人覺得唔值最理想的GR3 , 其實係用返GR2 操控+ touch scr + 俾返個閃燈就夠。。。到時又再貴返1k , 你咪一樣覺得唔值如果你了解RICOH / PENTAX 近年的環境,其實重有GR3 推出已經算好好GR4 相信還會有的,但硬件不大變的情況下,齋在軟件或細節上升級/改善,到時又減返1000, 賣全新價,到時可能你一樣覺得會無誠意
簡單d 講句,你係用大眾角度去睇GR3, 咁RX100, IPHONE 都會比gr3 好理由有n 個。。。喜歡gr3的朋友亦可能只需一兩個理
新先$5,900
師兄我同你一樣
菲林奶50mm 加一部GR3

要慢啲compose就用50mm
想快同人堆中就28mm
影得相當自在
其實我都會推介俾好多影菲林的朋友,買台GR2/3 做副機
一。當測常錶用
二。主力菲林時,用GR SNAP 無謂野或快速野

反而價錢的事,你等得會一路減價
早買早享受,遲買多折扣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞