人在北海道,你問我答

235 回覆
3 Like 27 Dislike
うに丼 , いくら丼

多一個

對當地房地產業絕對係大影響
Vacationing in Hokkaido this year is your best bet since the yen has fallen quickly over the last two months. I enjoy visiting the annual summer carnival where I go on the thrill rides and eat sushi, soaking up the nice Christmassy atmosphere. The sun has been dazzlingly hot so you might just as well have a good long soak in an onsen, soaking up the sun. In fact, I've just got out of an onsen and am drying myself off and dressing. My cousin is also drying himself on a towel and getting dressed.
阿鬼 你都係講番中文啦

難波

乍暖還寒
今日又雙位數字升幅
想問如果去日本WH 有啲咩要注意
利申:本身想今年儲錢下年去 但睇情況應該要再延遲啦
可唔可以講多啲有關喺日本WH嘅事或者要注意嘅嘢?想知
去日本之前最好學好啲日文,同埋銀行戶口記得開海外提款功能。
開銀行戶口,建議新生或者郵貯,因為全國通行。
垃圾要分類,因為清潔工人喺每星期既其中一日收指定類型垃圾,例如:星期一只收可燃垃圾,星期二只收膠樽鋁罐,etc。一般可燃同不可燃垃圾會用指定黃色垃圾袋裝起,其他就可以用一般透明膠袋。

銀行:
舊年收緊左
好多時銀行會話
你到日本未到半年所以唔俾你開
就算以前最易開既新生都咁話

所以建議試左屋企就近既郵銀先
都唔得就搵工先
然後拎住合約去開
成率會高好多

垃圾:
睇你住邊度,個個地方都唔同
就算東京都好,唔同區做法都唔同
有啲地區塑膠連包裝都要分
有啲地區垃圾要收費
大阪好似係唔洗分
係呀,好似札幌中央區咁都分左六個區每區都有唔同pattern,同埋黃色膠袋可以喺便利店買到,有5L同10L揀(見過呢兩個size)。

銀行嗰度,我剩係有郵貯銀行既戶口,不過要六個月之後先可以接受海外提款同匯款。簿仔呢開左戶口就即時俾,卡就大約一兩個星期會寄到府上。

等開花

靜內 樣似 浦和冇
今年二月頭去左一個星期北海道 番黎香港之後即刻買左黎緊十一月去睇紅葉 唔知到時去唔去到
北海道紅葉見頃唔係9月中~10月
十一月已經開始有積雪
十月中去到十一月頭 主要想去北大/定山溪/豐平峽睇紅葉
仲有見晴公園
近近地中島公園都得

期待櫻花再開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞