【美股新手】第一日用匯豐買左APP FB Tesla各一股

160 回覆
11 Like 119 Dislike
前排咁多走資POST.....
牛牛美國上市
點解唔係睇清楚收費先用
美股沈日又爆升
樓主快啲開個IB / CW戶口啦
未做好功課就用HSBC買,咁心急做咩
快d開個FT/ 8仔 AC 啦
樓主他日一定係股壇神話
IB, FT, CS 免佣, 點解仲會用出名超貴嘅HSBC?
緊係唔係
Charles Schwab 咁大市佔,龍頭公司,又有SIPC,又係上市公司,咁穩陣都唔用
匯10000,回25 usd
用debit 卡每個月免費撳1000 美金等值
新手一問 有冇咩缺點? 見唔多人用
要幾on9 先會經銀行買美股,人哋背後都係幫你用IB買炸傻閪。
大把人冇25k USD冇得開
原來係咁 窮J都係用8仔或牛牛
收費如何?
On9
b2b
冇美國政府保
要margin: ib-hk
冇錢: 8仔

有美國政府保50萬usd
10000 usd以上: firstrade
25000 usd以上: charles schwab int

ib-hk
冇政府保
25歲以下每月3蚊usd,25歲以上每月10蚊usd
兌錢抵,入hkd唔使錢
可以每個月入hkd,經ib兌usd自己月供

8仔
冇政府保
全免佣
兌usd貴過大貓,經大貓入usd / hkd都唔使錢
可以每個月自己兌咗usd先入落大貓,再經大貓入usd自己月供,唔介意貴啲都可以直接入hkd經8仔兌

firstrade
有美國政府保
全免佣
入錢夠10000 usd可以問ft拎返25 usd 匯錢費
記得匯錢一定預多100 usd嚟扣(eg 每次匯10100 usd),確保匯夠10000 usd匯過去可以拎返25 usd
最好揀由自己畀匯費,會平啲
citi priority匯錢唔使錢但可以照claim
可以一次過匯多啲再每月自己月供

charles schwab int
有美國政府保
真正全外資,上市大公司
全免佣
要有25000 usd先畀開戶口
最好揀由自己畀匯費,會平啲
citi priority匯錢唔使錢
可以一次過匯多啲再每月自己月供
收皮啦FT,你有無用過先?網又廢,APPS 又廢

利申:用緊FT
8仔一蚊都唔洗收
收倒各位𧶽教! 即刻去開番個富途先!
仲好似上網就得?幾方便
Thx ching
之前開左FT 諗住用HSBC入金
但見人話手續total 115HKD
諗左好耐應該入齊頭10kUSD
定多啲
牛牛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞