銀行撚覺得邊間最好做/最惡做?

192 回覆
7 Like 0 Dislike
你屋企睇黎無做好耐,依家前線一般收6點,最遲630一定要清場
你有得做先算啦
講到o到10,11點咁
其實咪又係一般office, 7點幾就走
做銀行係咪以為自己跟分行5點收檔
但retail mt咪都係sales狗?
快人一d升上rm?
但bonus有兩個月至少,right?
好過做銀行
大貓前線而家行600制度 一定要6點走人 唔係要寫report 而且18日假期 一星期有時番4日半 又多bonus 點會唔好做呀
唔係啦
Retail 唔會deploy落RM, 不過HASE個Retail MT好似有半年要落Branch
政府都有大把位好惡做
銀行(CMB)起碼多勞多得既
出面個個繼續1.5倍bonus以上,3,4個月都有
係囉
Bonus cut極都2個月打上
話難做嗰啲,應該行行都難做

真係咁難做就唔會個個撲埋去銀行啦
而家做緊corp bank
但係比我簡我會寧願入政府
恒生
巴打有Corp野想問你!!
https://t.me/heiyin6838
小弟前身係IBD , 已脱離苦海

最難頂: Tier 2 中資行
交通,海通,國泰君安

多野做就唔洗講,爆大wok野既時候仲要班細寫reports食死貓,各種奶共心態,真心希望新一代既graduates 唔好為左一兩單大deals 而變紅,禁就一世

最好做: 外資boutique 行
Lazard ,Evercore

Workload合理,做野大把人俾面你,b仔仲可以俾好多所謂BB 高好多,同事關系好,福利高,sell side最好做沒有之一

小弟己見,不喜匆插
moelis呢
紅透半邊天
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞