當大家捉緊鬼既時候,大量7人中共工會已經上線啦

1045 回覆
1044 Like 12 Dislike
同國家級機器用佢地既方法鬥仲覺得可以鬥羸
唔係好明,可唔可以講解吓?
入工會唔係預備罷工可以合法咩?
登記功能組別選民,唔係唔入工會都可以咩?
即係呢15個界別
如果已經登記咗做功能組別選民,入工會就唔係必需
但加入工會就有 "罷工合法化" 嘅保護

而入唔到呢15個界別
就要組工會,用團體票嘅方式去做功能組別選民
係咪咁?
已登
每人最多兩票功能組別,一票功能個人票,一票功能團體票。如果你已有一張團體票,都可以照入工會,因為公會可以授權另一個冇團體票嘅人去投票 。
入7人工會係攻打勞工界功能組別。
Push
push
真係唔知可以有2票功能組別....仲有少少唔明
如果我係果15個界別,已經登記咗,咁我本身有一票
然後再加入工會,咁個工會就可以 "授權另一個冇團體票嘅人投票"
咁呢個人係咪投我加入果個工會嘅界別?

假設我個人票係教育界,正常我都會入返教育界嘅工會
咁工會就可以授權另一人,投多一票教育界,係咪咁?

我又可唔可以個人票係教育界,但入勞工界嘅工會(非15界別)
咁我自己一票投教育界,工會授權另一人就投勞工界?

唔該哂先,我叫身邊人證記功能組別,但發現絕大部份嘅人都唔知要點做.....就算睇完懶人包,係可以成功登記,但完全唔知個concept...
開工會只可以投勞工界, 教育界係個人票,勞工界係團體票,所以可以投兩票。

Push
即係除咗果15個界別係個人票
你組織/加入乜野行業嘅工會,都係團體票,投勞工界
係咪咁?
推你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞