行車證過期

32 回覆
1 Like 11 Dislike
諗落唔關事,一個係罰款,另一個係你真空期要俾返嘅錢
過期唔續俾人抄好合理wo
行車證過期敢渣都算仲違泊
冇拉你再查埋你有冇第三者保險已經好好
運吉條問題係你無牌費時有無郁過車

咁你無郁過又點會出現喺街俾人抄呢?
假返我今日過期,但我前日入左表續牌但未收到佢掛號,咁果450係咪有得退?
最緊要信念夠
屌,人地有record 嫁
唔好傻啦佢實challenge你點解唔早啲去搞,明明四個月前就可以續
我p 牌過期都係咁,樓豬真唔好彩
泊錶位都當使用道路,無得豁免繳交逾期牌費
計算逾期牌費
在行車證有效期屆滿後,有關 車輛仍然有在道路上使用 (例如車輛停泊在咪錶位,或在道路上行駛),車主在續領行車證時須繳交逾期牌費,計算方式如下:
(1年牌費 — 傷亡援助金114元) X 0.33% X 行車證過期日數 **
行車證過期日數 ** = 原有牌照期滿翌日至新牌照生效前一日的日數

https://www.1823.gov.hk/sc/faq/how-to-renew-an-expired-vehicle-licence
哥仔, 續牌可以早幾個月搞架, 政府上個月已經開始在家工作, 你明知會耐, 點解唔早搞?
香港人一定要全年係香港?咁佢新果張行車程計邊日開始先? 如果計埋我今日咁我點鮮會比人罰450
咁加p?
朋友試過續左無換張新既上玻璃
都係照抄無情講下次小心d
搞清楚,告你條罪叫「未能出示有效行車證」,即使你續咗牌費,但係你收落櫃底唔換上去,一樣可以抄牌
咁佢新果張行車程計邊日開始先?
總之係你舊嗰張完之後嗰日

如果計埋我今日咁我點鮮會比人罰450?

#18都答咗你, 就算你牌費仲有364日先到期, 只要你貼嗰張行車證係舊既, 都可以抄

冇展示有效行車證 同冇牌費行出街 係兩樣嘢
有鬼人知咩
寄去換正式牌 我個fd 月中寄去 今日收到
寄左啦,等到2046
你抝贏佢有撚用咩,咁把炮咪唔好交,到時同個官講囉 自己唔提早續期仲寸過馬撚
有時啲嘢好邪,呢排又係咁影快相
一日未轉正式牌
都係p牌仔過5分即釘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞