[新手學結他]求巴絲解答,有關F chord , G chord 問題

28 回覆
0 Like 0 Dislike
1.禁F chord個時,1手指需要bar晒1,2線, 成日1線都禁唔實,搞到無聲.
用食指側邊禁,都係無聲.
請問會唔會有d特別技巧?.

2. 禁G chord個時,用2,3,4手指黎禁,3手指禁到條第6線,4手指就禁到第1線.
當禁到個G chord 個時, 個手勢就好奇怪,就手指全部指嘅方向都唔同.

求巴絲解答,指點.
手勢啱嘅話真係濟練
教你個方法
首先禁啱個chord先 要啱手勢加條條線都岀到聲 之後播套電影一度睇一度得閒掃下 好快上手 因為會慣左種手勢同感覺
手勢啱嘅話真係濟練
教你個方法
首先禁啱個chord先 要啱手勢加條條線都岀到聲 之後播套電影一度睇一度得閒掃下 好快上手 因為會慣左種手勢同感覺

我覺得個手勢都錯,google 好多g chord,教用2,3,4手指禁嘅g chord唔多.

巴打方便嘅話,可以影張相,比我參考下.
Dm7得唔得先?

你2,3,4手指係咩?
正常2,3,4,中無名尾指禁法先係多數人禁法
你睇咩睇到唔多...
手勢啱嘅話真係濟練
教你個方法

我覺得個手勢都錯,google 好多g chord,教用2,3,4手指禁嘅g chord唔多.

其實冇乜話錯唔錯嘅
啱音、方便轉下一個chord就okay

我係彈古典結他嘅
用234手指嘅g chord完全冇問題
再麻煩啲嘅指法都仲有

不過咁,啲樂譜嘅1234手指位都可以就自己轉
當然如果未係好有經驗就最好跟下人啦

我覺得你呢兩個問題都係源自你手指嘅肌肉未夠發達
好似小朋友寫字咁
要俾時間慢慢練等啲肌肉變發達
到時就會容易按得實㗎喇
我手細又無力 所以用左234黎按G
家陣可以彈到Bm Cm果啲了
1.手勢岩 咁冇計 死挫死練 練練下就得
2.轉下手勢
F chord你試下bar哂六條線可能仲好 手指第三節肉厚啲
Dm7得唔得先?

你2,3,4手指係咩?
你睇咩睇到唔多...

未學到Dm7,依家學緊g f chord.

2,3,4係中,無名,尾指
手勢啱嘅話真係濟練
教你個方法

其實冇乜話錯唔錯嘅
啱音、方便轉下一個chord就okay

我係彈古典結他嘅
用234手指嘅g chord完全冇問題
再麻煩啲嘅指法都仲有

不過咁,啲樂譜嘅1234手指位都可以就自己轉
當然如果未係好有經驗就最好跟下人啦

我覺得你呢兩個問題都係源自你手指嘅肌肉未夠發達
好似小朋友寫字咁
要俾時間慢慢練等啲肌肉變發達
到時就會容易按得實㗎喇

覺得個手形都有問題,正常禁完chord,啲手指會指向自己個方向,我禁完個g chord ,隻手指尾,會指向第2邊。
Dm7得唔得先?

你2,3,4手指係咩?
你睇咩睇到唔多...

未學到Dm7,依家學緊g f chord.

2,3,4係中,無名,尾指

Dm7 就即係 F 冇左 3手指

1手指 bar 1,2線1格
2手指 3線 2格
Bass: 4線空弦

呢個彈到先加番 3手指4線3格 (即係F)
1.禁F chord個時,1手指需要bar晒1,2線, 成日1線都禁唔實,搞到無聲.
用食指側邊禁,都係無聲.
請問會唔會有d特別技巧?.

2. 禁G chord個時,用2,3,4手指黎禁,3手指禁到條第6線,4手指就禁到第1線.
當禁到個G chord 個時, 個手勢就好奇怪,就手指全部指嘅方向都唔同.

求巴絲解答,指點.

F chord當初練都同你一樣禁唔實
你試下唔好禁chord住 淨係用食指bar實 當所有音出哂先加其他手指上去
1.你支結他條頸會唔會好粗

2.用234撳g chord好正常
因為當你撳c chord哪時候
再轉g chord 23手指只係郁去隔離黎線
試下c chord加埋用尾指 係E線第三格 唔好放
之後再轉g chord 睇下會唔會舒服啲

3. bar F chord
拍晒1手指 bar晒6條線 遂條check有冇聲
之後先加其他手指
好似上面巴打講咁

啱啱開始學 攰同痛係正常

之後先加其他手指
好似上面巴打講咁

我個支係ibanez aw400ce,聽聞好似係粗小小,我係禁細f chord bar 1,2線都唔得。

之後先加其他手指
好似上面巴打講咁

我個支係ibanez aw400ce,聽聞好似係粗小小,我係禁細f chord bar 1,2線都唔得。

如果懷疑係結他問題, 咪走去tomlee 揾支試試

另, 換幼線會易襟D, 或更好係俾人去setup

之後先加其他手指
好似上面巴打講咁

如果懷疑係結他問題, 咪走去tomlee 揾支試試

另, 換幼線會易襟D, 或更好係俾人去setup

返去試下用你個方法,禁住dm7先

之後先加其他手指
好似上面巴打講咁

同埋㩒唔實都係絕對正常
巴打俾啲時間自己慢慢練
加油呀

之後先加其他手指
好似上面巴打講咁

同埋㩒唔實都係絕對正常
巴打俾啲時間自己慢慢練
加油呀

唔係太明禁f chord 食指要打側啲,唔知要打側幾多。
基本功 慢慢練啦

之後先加其他手指
好似上面巴打講咁

同埋㩒唔實都係絕對正常
巴打俾啲時間自己慢慢練
加油呀

要自己試啱位
始終每個人隻手指都唔同
連多啲手指側有少少枕都會有啲幫助

之後先加其他手指
好似上面巴打講咁

同埋㩒唔實都係絕對正常
巴打俾啲時間自己慢慢練
加油呀

要自己試啱位
始終每個人隻手指都唔同

練左c,Am,dm,em 隻手指尖起左枕了
基本功 慢慢練啦

驚學壞手勢

之後先加其他手指
好似上面巴打講咁

同埋㩒唔實都係絕對正常
巴打俾啲時間自己慢慢練
加油呀

要自己試啱位
始終每個人隻手指都唔同

練左c,Am,dm,em 隻手指尖起左枕了

barre chord 練多啲
除咗肌肉發達啲
肌肉記憶好啲
手指側嗰少少枕會有啲用㗎

要自己試啱位
始終每個人隻手指都唔同
連多啲手指側有少少枕都會有啲幫助[/quote]
練左c,Am,dm,em 隻手指尖起左枕了[/quote]
barre chord 練多啲
除咗肌肉發達啲
肌肉記憶好啲
手指側嗰少少枕會有啲用㗎[/quote]

手指打側係咪大約45度就夠,唔洗90度
肯定無45度咁多
至於要側幾多 你剩係用隻食指bar哂六條線
六條線都有聲唔彈fret就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞