[黃色新聞圈]香港人 肯 撐 良 心 傳 媒 未,肯唔好扼殺佢地未

1204 回覆
716 Like 16 Dislike
我發現好多人對content farm既理解係錯誤!最常見一句「個news係真架」!真既唔代表唔係content farm,只係証明佢偷左人地新聞,等我簡單講少少content farm啦!

Content farm其實即係一個靠賺點click黎賺錢既網站,大部份(或全部)內容都係偷人,當中可能係整個報導、假新聞、相加垃圾標題、片或者連登某post內容等等,務求吸引人地click入去賺錢!

假設佢偷人新聞(單新聞係真),大家係網上一定會見到原創新聞個post,原創者整新聞係有成本的,但整完個個剩係click content farm,試問仲有咩人會再報導新聞!再者,content farm有心係內文改下幾隻字,就可將成個報導內容更改,你亦唔會知。

另外,假新聞比錯誤資訊都係好大問題!因為呢種網站志在你去click,放假料完全係無成本,等你誤信左件事,變成藍絲一樣咁低智,好多人剩係睇標題,然後就share,根本無發覺內文與標題不符!

做content farm既人會不斷買domain name,然後轉番去某一個網址,亦有好多假 acct 自問自答,推同 share,所以各大admin 如有可疑,就click 入去佢個 profile,或者記住佢個名,再犯就kick 加 ban,否則成個group都係content farm,影響討論!

Content farm 基本係人血饅頭,希望大家睇清楚先share同reply,唔好助長歪風!

Link: https://www.facebook.com/groups/2524451907812156/permalink/2537303169860363/
推! 不如巴打出post!
Osuh
Oush
我copy架咋

仲有呢張,其中一個cf domain 係福建登記,ip送中

再推
push
Copy都可以出post 貼返link
Push
P牌都照推
推呀!
又見到你
次次見到你user name就好掛住佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞