有台妹話「新冠肺炎」係國際叫法

209 回覆
16 Like 356 Dislike
咁事實上真係國際叫法喎
英文都係novel coronavirus

利申: 叫開武漢肺炎 但唔會迫全世界咁叫
我又覺得唔係世衛或者其他乜乜柒柒國際組織話叫乜就要叫乜
原來民主就係你強迫人地要跟你果套命名方法
咁點解要聽世衛講叫新冠肺炎
我叫開中國肺炎or支那肺炎
咪撚智障啦一個台妹就咁重視
dcard大把五毛啦 簡體轉繁體好難咩
連登夠有藍絲啦
咁你係咪好重視嗰位藍絲嘅意見呀
啱呀 所以我同你咪叫緊武漢肺炎囉
咁其他國家嘅人跟國際組織叫法又有咩問題呢?佢又冇話你錯
主要係針對佢對於「叫新冠肺炎定武漢肺炎都唔重要」呢個觀點表示我唔同意姐
利申:冇dcard acc
唔係呀
只係覺得當叫新冠肺炎成為左趨勢就收唔到科
你又唔會確認到下面啲cm係真台豬定五毛
因為人地係世衛囉
你唔鍾意可以搞個世界認受既組織出黎再叫武漢肺炎架
台妹關我撚事咩。。咩都放上黎
好無聊五毛操作你又出一個post
但台灣不是國際的一部分啊,一日台灣唔係WHO成員,一日梗係要叫番中国武漢肺炎啦
國際組織都有分認受性高定低
經過呢次肺炎乜仲有人覺得世衛有決策能力咩
只供想討論人士討論
關於蘋果流出嗰份特首辦密件 請大家認真對待,行多步叫你ig,fb,tg,Twitter 同身邊既朋友一齊煲大佢,rt下面個tweet,推出國際

https://twitter.com/ClaudiaMCMo/status/1230908105757585410?s=09
無撚聊,咁都要批鬥一番, 人地又無話唔比你叫武肺
其實每個病都有學名,香港腳都係叫足癬,都阻唔到我地叫佢香港腳,日本腦炎學名都係流行性乙型腦炎,咁鐘意專業啲用學名阻唔到佢,咁佢都阻唔到我地用武漢肺炎嫁麻
國際用中文架原來
咁伊波拉 德國麻疹 西班牙流感 中東呼吸綜合症
佢話係咪係
想上黎睇下係咪得我睇到嬲
如果係靚女都算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞