駱惠寧 指摘「反對派」圖奪過半議席等同「奪取管治權」

171 回覆
6 Like 289 Dislike
參得選唔過半
唔通你以為係大陸果啲在野黨呀
收皮啦支那狗
冇,得個知字啫
駱惠寜係咪真係咁熟悉香港?
1. 香港抗疫,主要是香港人醒覺,政府無能,民間自救,政府話唔使戴口罩,市民防疫意識高過政府,自己買自己訂購到自己製造,政府未有防疫意識,市民已經知要消毒要清潔,買搓手液,消毒藥水及火酒
2.民間自己搵機搵材料生產口罩,政府幫過乜?只係用錢比工聯會去生產,嫻姐都話從政20年,未見過政府反應得咁快,咁係咪有資源分配不公問題?點解親政府團體可以攞到晒政府資源而民間冇?政府刻意製造社會不公現象,就係市民不滿其中一個原因. 如果一個政府採取順我者生 逆我者死嘅態度,人民必定反抗,因為政府不能接受不同聲音,香港政界有不同聲音,政府職責是平衡包容,不是打壓及偏向某一方
3. 香港既然有可以讓自己選出議員嘅制度,在正常情況下,是會選出能夠反映民意嘅議員為廣大市民辨事,你形容泛民為反對派要奪取過半議席,同反對現存制度有乜分別?在過去選舉中,中聯辦不斷操控,買票賄選,破壞法治及制度,你們有反醒嗎?根據基本法,中聯辦本應只是一個聯絡角色,但你們的手已經伸展到政治,經濟文化及教育各方面,你們有尊重過基本法嗎?與其向外宣傳一國兩制可行,倒不如宣佈中央已經全面接管香港,一國兩制並不存在,等香港人不要再生活在幻想之中....
4. 駱同志你不認識香港人,林鄭是大話連篇奸險非常,香港人已經討厭她的咀臉及大話,請你速速立即報告北京換人,佢繼續留任只會令香港四分五裂,什麼泛民建制都好,都不希望佢留低.....
5. 贊成李文亮醫生所講,一個健康嘅社會不應該只有一種聲音...連不同聲音也容不下做什麼大國?不斷利用大外宣製造虛假輿論,自欺欺人,掩蓋真相,打壓言論自由及聲音,咁樣嘅政權是不會持久的,也得不到人民真正嘅支持.......
公園廢老
但行政,軍隊黑警係共產黨手
區議會由手足同姊妹推上位嘅
唔該做嘢
不嬲中共都當泛民係搞港獨㗎啦
香港獨立,唯一出路
指駱惠寧與中聯辦副主任譚鐵牛

鐵牛
港人治港有咩問題
握完手上房
投完票選完唔比人反 咁投黎把撚呀?
一方面不停派打手功能組別冇用論, 乜嘢真普選論

功能組別已經係中共最後嘅遮醜布。 當你能夠打低佢佢就一定要廢咗功能組別同埋立法會。

呢啲就係真正攬炒令到香港一國兩制真正埋落棺材。
果然係富有中國特色嘅投票制度
公開秘密
發神經
有冇諗過支共你先係反對派
次撚次都同香港人作對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞