點解啲未上映嘅戲可以入圍香港電影金像獎?

10 回覆
0 Like 5 Dislike
四月先上嘅戲可以入選二月公佈入圍名單
要解釋這個近年盛行的「率先上畫」現象,先要理解入圍金像獎的條件。要成為入圍電影,除了電影在資金、演員及工作人員要有一定比例香港人外,另一個資格是要在過去一年,曾在戲院公映至少5場。

有不少電影公司就睇準這漏洞,縱使電影打算來年才上畫,都率先在12月31日前,先上映5場以提早取得金像獎入場券。如果最終贏得一個半個獎項,更會為正式上畫時帶來聲勢,以增加票房收入。近年最佳例子就有《一念無明》、《黃金花》及《淪落人》,其中《淪落人》橫掃了金像獎最佳男主角(黃秋生)、最佳新演員(Crisel Consunji)以新晉導演獎(陳小娟)後,緊接上畫,最終上映足足84日,大收近2,000萬。由此可見,此安排對一眾電影公司而言絕對吸引。

咁都得
拍左出黎就得架喇
你第一日先知?
唔靠入圍或得獎加持就咁上畫
票房咪仆哂街囉

新晉導演入圍《獅子山上》上年11月上
收得100萬都冇
雖然話果陣好多人冇心機入戲院

再上一年藍天白雲都係提名 (編劇/女配角/新演員) 前上
又係收得30萬咁上下
so?
我唔係想講票房影響
而係成個電影界笑話化
金像獎由獎項變廣告
當然都有例外 都係大製作多 例如無雙
但for小品製作 無金像牌頭可能好多人連導演都唔知乜水 遑論入場睇

純港片冇錢宣傳
冇宣傳冇人知冇人睇
唯有賣金像 (仲有好彩先收得)
三夫拎女主角都係wfc
1 如果香港人識主動去睇
金像獎就唔會變咗廣告

2 金像獎本身就係評套戲
幾時正式上映有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞