IT討論區(75)我都唔識做IT 睇下睇下啲狗就識做

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
4年60k係誇左啲既 但係兩年30k真係唔少
我唔係話兩年大部分人都係30k 但係30k對有野心既人黎講 係一個可以追求既目標 所以先會拎黎討論 我覺得 對人工無追求既 根本唔會討論人工 所以討論得既都assume左係對人工有追求 所以用兩年30k做討論題目係ok既

利申 覺得兩年25k係不過不失 老細出呢個會唔係失禮但都好有太大期望請到/留住醒目仔

Btw你想大家share既我可以share下我個人既資訊
我唔理解既係 點解唔MPhill免學費? 或者點解唔自己自學?
HKU CS MSc其實都出名學店 質素同undergrad無分別 C/P價低
有咁既閒錢點解唔用係啲更好既用途到
我感覺係好多自己識乜又唔知想做乜又唔知剩係見到個"連登標準"然後係度嘈壓價 underpaid

咁我鍾意買cert同識人
都唔係 隔離po我本身唔係想係人工到打交 但係入黎打交既印象中都係撈得ok既巴打
反而呢到見過好多fg/幾年經既上黎問兩個choice點揀 都唔知佢地尤疑啲咩 明明差成幾千鈫都要走上黎問...

DNA個個鳩噏啫 大家都知我最擅長鳩噏
Rich
好窮
只係冇女又唔會買樓又冇興趣寫paper
你外國勢力喎又再遠啲

搞清楚 我講緊洗底 講緊學店 無講搵工
我想打交既係打交HKU CS 唔係打交搵工
我都一開始就講左兩年25k係不過不失 唔好誤會我 我認為係25k係可以再好啲 不過差過25k既工都唔少
我絕對無講過佢壓價
我無針對任何人
只係講緊對整體風氣既感覺

丁?
3年仲未到25k
試緊AP叫33k
想將公司套野opensource左佢
想睇牙青啲曲了
唉,home office埋下星期咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞