有冇人學緊法文?

183 回覆
18 Like 1 Dislike
喺法協學到a2,打算下年去法國留起碼一年。但係listening 真心唔掂,啲人講野快到oral 都淆淆地,reading 仲應付到,唔知過到去點算
鍾意嗎
我諗你上到B1/B2之後再睇睇啱唔啱自己先決定,因為呢兩級學既野會比A2難,讀得上去既話去到法國冇咁辛苦

我都plan緊去法國
你想去邊?
我 有時覺得難但又懶溫
係真係好難

你學到咩level?
我去Montpellier 對落嘅鎮仔,有個關於我做緊果行嘅programme 想讀(英文上堂)。都會有法文堂要上嘅,應該教啲行内用語同日常會話。
我先讀到A2.3, 上B要時間,宜家唯有學得幾多得幾多

你去WH?
勁鍾意Montpellier ,又靚又安全
但再落已經係海

我打算去讀master
啱啱去完法國exchange 返嚟
去完都係唔識講聽唔切
真係好難學
只係識sugar blyat
法國邊度

本身程度學到去邊?
Grand Est 近巴黎個頭
本身唔識 去之前上咗法協intensive都係唔得
之後去到上法文班直情係跟唔上
A1 就用Native 語速教
之後問問題用英文問佢用法文答
Exactly嘅話係Agde ,好似冇咩人識呢個地方
其實同Montpellier 有段距離
試過同個 parisien 同事講去agde 佢都要Google吓先知喺邊

Master去巴黎定其他地方?
咁有啲底先去會好啲嘅
翻黎有冇繼續學?
個地方好細,會唔會怕去到好悶

好大機會係其他地方
學啦學啦
冇上堂
但有時會睇啲法文youtube 同睇英文嘢個陣轉做法文subtitle 睇下啲vocab咁
不過法文真係好難學 好多嘢似英文但用英文個logic嚟諗又會錯晒
11月會報 B1考試
但 listening 真係弱
聽歌可以但係一聽正常對話就追唔切
依家用緊一個雙語 chrome extension
係 Netflix 追緊 Dix pour cent
我都唔知對返出面係咩level 係學校學
其實logic差唔多,可以將o的英文句子譯翻做法文

我自己覺得跟老師學係最好
listening我都弱
我個月考B1
Hola
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞