隔牆有耳:鄧家彪唔知價唔做嘢 有閒情紋眉不如撲口罩 - 李八方

5 回覆
3 Like 0 Dislike
https://hk.news.appledaily.com/local/20200214/BNIR3WQCNDBXZUOO2OHBW2KDGU/

隔牆有耳:鄧家彪唔知價唔做嘢
有閒情紋眉不如撲口罩 - 李八方

今次抗疫之戰,民間比政府走前百步,前日香港眾志成功班到十萬個口罩畀香港人,一夜之間成功賣晒。八方就聽聞,建制陣營查實都有向「外國勢力」撲口罩,不過唔係咁成功。或者因為咁,鄧家彪噚日出咗個酸味甚濃嘅fb post,質疑點解「一個口罩成本兩毛錢,點解賣$98」。

好多網民喺篇文留言,話願意畀低廿蚊跟機,同鄧家彪買200個口罩,又有人話證明條Bill真係唔識㗎,連藥房賣緊咩炒價都唔知。

工聯會孤寒派罩

吸咗近5,000個嬲嬲,鄧家彪可能想反擊網民話佢做嘢,兩個鐘後出咗張相,話婆婆一直重用口罩,於是送佢一包新口罩。網民見到包口罩非常薄,質疑得一個口罩,寸爆鄧家彪口罩成本兩毫子,點解咁孤寒?八方向沙田街坊打聽,原來工聯會噚日喺區內派罩,一袋有三個口罩,但只係工聯會會員先有,街坊都好嬲咁話,唔夠口罩嘅話之前建制派就唔好捐15萬個口罩畀湖北啦!

八方認識嘅區議員,呢排都忙住撲口罩、做街站檢疫,大呻攰到就快「burn out」,有時頭都未梳就要落街站。不過鄧家彪呢排似乎心情唔錯,因為網民發現佢紋眉,堂眉粗到變咗「印仔眉」,仲有網民笑佢條眉做乜變咗「王小虎眉」,亦有網民質疑係咪工聯會有CSI口罩,所以鄧家彪仲有時間打理自己條眉,唔使去撲口罩。

李八方
黃之鋒都唔知假,大家都唔知價,到底係98蚊,還是98蚊×無限次呢?
戴一個罩,排隊拎三個,結果多左兩個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞