富X集團俾保安嘅口罩好CLS

277 回覆
1347 Like 27 Dislike
屌你有釘既
好似幾高質
樓主麻煩pin下自己
廚房紙都得, 咁Condom都得啦
肯定係跟住呢個整

新型肺炎疫情持續,口罩難求。香港大學深圳醫院聯同消委會、城大、香港應用科技研究院及香港科技園成立工作小組,測試外科口罩在清洗消毒後的功能,並研究自製口罩。

小組提醒市民切勿以任何方法,清洗或消毒外科口罩的表面或任何部分,因為口罩的防水及過濾功能會失效。而自製口罩必須具備三重設計,包括面層防水、中層過濾及底層吸水。小組說,可考慮以文具用的透明膠套製作防水層,成本低,以酒精或稀釋的漂白水清洗後可多次使用;中層過濾則使用兩張廚房紙,內層吸水配以一張面巾紙,實驗顯示可達到外科口罩9成以上的過濾效果。

不過小組說,製作口罩前必須清潔雙手,配戴自製口罩時,面巾紙要貼向口鼻,廚房紙面是向外,戴上一段時間後或者口罩內的紙巾已濕潤的話,應馬上更換。至於前往醫院或診所等高危地點,或已有上呼吸道病徵,盡可能戴合規格的外科口罩。

小組的實驗結果又發現,如以酒精搓手液噴在外科口罩的最外層表面,以及以攝氏60度水溫的肥皂水清洗口罩,顯微鏡下顯示,外層的防水層受損,防水功能失效,中層物料纖維亦被破壞及變形,影響過濾功能。

https://www.youtube.com/watch?v=rvlfJrFbhJ4&feature=youtu.be

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1508521-20200214.htm
呢啲19口罩都要人mark簿
好癲 真係有人整黎派出去
保安多藍抵啦
嘩 ,大制作
藥房狗無錢賺
呢個on9
日本警視廳三年前已經教過點整
一張廚房紙,兩條橡筋,釘書機就得
使撚搞咁多野咩
作用咪一樣係冇,得個樣
推到佢仆街
黑心企業
唔爭氣笑咗出聲
仲可以吸面油
學以致用
厠紙,哈哈哈
我啲津貼呢
巴打
今日有線新聞教架, 我睇左先知原來廁房粗紙的阻隔病毒細菌能力同外科口罩差唔多
雖然有d柒
笑埋右
推 唔好恥笑住,柒就柒d , 但都work.
好過蒸
Noah 我的啲津貼呢!!!!!!!
無嘢呀呢間國貨城
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞