依家英國寄郵件去香港澳門要幾耐?

34 回覆
5 Like 2 Dislike
我上星期五喺英國用global priority寄咗盒嘢去澳門 佢話大概4個工作天就到 8號個status係Exported from the UK 應該已經到咗香港 但之後個status就冇再update因為依家唔喺香港 所以唔係好清楚香港嗰邊寄嘢嘅情況係點 有冇人知大概要幾多時間
毒撚開post冇人理
exported to HK之後你預1日後到(但冇更新message)
然後香港郵政會用7日處理 寄出分區派遞局
之後再等多5日
但我已經係用特快專遞 都要等咁耐?
係呀
27號外國畀咗千鳩幾蚊寄
本來話3號到 結果13號先到
唔撚係掛咁咪嘥鳩晒啲錢?同平時用最平嗰個service要嘅時間一樣

同日日本寄嘅最cheap cheap包裹 早幾日到埋
特快專遞
我早排用fedex express寄去澳門 由pick up到收件用左4日
咁撚快嘅?早知我都有用Fedex
1月31日UK寄
2月5日Exported
2月11日到香港
2月13日收到
特快專遞?
但我寄香港嘅仲未到 不過係用royal mail international standard
我用royal mail global priority
七日royal mail
唔係呀,成二個星期郵局只派 speedpost ,你唔係最撚貴個種,基本上係唔會派,我件野寄expedited由23號坐到六號先收到;另一件野寄最撚貴個種,二十八早出,三十一號食晚飯就收,嚇撚死
你邊度寄呀
我真係等咗好多日
dhl 4日
同你一樣Global Priority
咁就仆街喇 要等成半個月
我唔知自己係咪最撚貴嗰種 但都唔平 用咗五舊水港紙寄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞