日本如果奧運收皮個經濟會點死?

217 回覆
362 Like 11 Dislike
香港無呢單野酒店本身都死嫁啦
愈開愈多間酒店
依家D窮閪要黎都係深圳酒店住,個關口又咁方便自由出入
香港酒店轉左做比本地人開P,住一晚包自助餐比人愈情啦
呢到D人好搞笑,鳩UP講經濟又唔出街,爆房租酒店開P乜都未試過,就幻想中鳩吹
經日本收皮,不如驚係你搵夠錢移民前香港全面收皮好過啦
香港最大問題係周圍都有實力嘅競爭者
深圳,澳門,廣州
遠少少有上海,台灣,新加坡,東南亞
仲要無產業升級/轉型
一味靠勞力密集低技術去榨取人力
靠OT去撐起個GDP
短期內必然被深圳追過人工中位數
長遠睇甚至跑輸整個大灣區
至於日韓台新,梳,人地唔係同香港鬥了
香港最大問題係無人才
睇下連登就知平均水平係點
一個無人才帶領既城市必然係末落
長遠睇,香港有機會剩返金融呢飯,全民皆賭
吃喝玩樂賭
上面求番號者位位500大利是
包括指#42求番號者

內需佔~75%, 反而出口剩值得~1%, 搞奧運對日本黎講只係揾excuse 翻新/再發展東京,特別係填海區,誠品有本書叫"東京2020發展", 有講東京點樣因為奧運先有機會"發展"
cd rom又冇得睇
名?
ching 追開星?
唔俾中國人參戰咪得囉
求名同番號
香港當年既成功只是因為周邊城市廢
搵左好耐 code係乜
1黎係大陸廢,鎖國,食大陸條水
2黎係因為戰後經濟起飛,食到金融同地產呢條水
3黎係因為有英國管,上一代又純粹當香港係搵食既地方,無本土意識

就算係依家既香港所謂既金融業都只係因為外資想搵個比較穩定既賭檯去兌換入大陸投資既籌碼先咁多錢黎香港。
睇中既從來都唔係香港既市場,睇中既係大陸市場,香港只係一個大陸同世界接軌,資金進出既窗口。即係中外屌閪,但又驚奶野,搵香港呢個condom隔一隔。
所謂大陸無左香港就無錢,根本係偷換概念,由以前9成資金經香港進出大陸,到依家跌到得返5~6成,可見既將來,只要有一個地方可以做到集資既作用,香港就無價值。或者直接打真軍,套都唔用。
依家美國都就黎迫到大陸開放外資進出啦。
香港沒落
其實唔係
沒落既唔係香港,香港點都會有佢既角色
假如無地方取代到香港,香港都仲可以做找換店
但如果有地方取代到香港集資,香港就可能淪為中共權貴純粹走資洗黑錢既地方,到時d樓應該炒得仲貴,生活會過得仲慘
有能力有技術有學識既人才會走曬
留返係度既基層應該最大目標就係考入政府,考唔入就終日靠炒賣賭去維生,飲飲食食,旅行。
更甚至既係因為香港本身就係靠低技術既勞工密集生產模式去谷個GDP
如果產業升級唔到,而大灣區又搞得成5G產業升級,到時香港人就要靠減成本去同大陸競爭(即係減人手減人工)去降低成本
最終結果都係被迫離開香港,搬入大灣區3/4線城市打工居住
即係只要一日香港可以維持到洗錢呢個作用,其他民生問題都唔係問題
中國唔係英國,唔會因為你民生惡劣,暴動下就會良心發現去改善社區
垃圾港
香港應交由大日本帝國開發
其實長遠睇,日本都係沒落。
只不過係時間問題。
除非有大變格,不過日本好過香港,人地係主權國家,有得話事。
日本老底深厚過香港好多
係鬼
人口老化咁勁
又排外
債又多
仲要有福島單野依家都係拖住
整個勢都係向緊下
依家只係全球印錢,夾硬印錢死谷個經濟

人地累積深厚唔話你知咋
可唔可以直接過黎富士做141…
係時候去接濟d日本妹教佢地光復日本 時代革命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞