翻譯系 語言學系 邊個出路好啲?

20 回覆
0 Like 5 Dislike
小妹而家asso翻譯
來緊要升ugc
諗緊讀邊科好
我兩科都有興趣
但想讀科揾到食嘅
究竟翻譯系同語言學系邊個易揾到工
補充:我中意paper work多啲
翻譯
可唔可以講下原因同有咩出路
唔該晒
出版社 法庭 等
唔知點解感覺上翻譯唔係好搵到食
Linguistics好似百搭d(?)
點睇?🤔
翻譯grad完出嚟 如果你做返呢行 都係得萬零蚊
而且好似好易比AI取代 market始終都唔係好大
但linguistics grad就可以做老師、商業機構 好似搵得多d
但其實文科出嚟都係做乜都得 所以都係跟自己興趣啦
邊間asso
應該係咩都做得,但除老師外全部都幫唔到你向上流

老師勉強可以叫中產低層
語言系 -->教書
讀文科唔應該諗出路
其實translation同linguistics好多畢業都唔係做番本行,香港做翻譯唔值錢
linguistics如果有興趣讀落去,可以讀埋master,讀speech therapy,將來做言語治療師
linguistics香港可以做咩?
言語治療師係香港吃唔吃香
吃香,但係你要讀言語治療instead of 語言學。同埋讀speech therapy想做言語治療師一定要讀master,言語治療其實同語言學關係唔大。

同埋如果想翻釋同語言學二揀一嘅話,興趣緊要啲,因為兩者出路都唔係太特別。翻釋係專業,但係翻咩先係重點,要睇你本身能力(翻文學好難,翻商業嘢嘅話其實個個都識中英文,唔專精某行業嘅翻譯應該會最後同讀語言學差唔多出路);語言學其實出路百搭,但係本質係乞食科,要睇下自己係咪真係有興趣。

你想繼續讀書(master/mphil/phd)嘅話,linguistics通常唔係單純linguistics,會溝埋其他科(psycho, bio, anthro, etc.),所以都要睇你鐘意咩。

P.S. 想讀ling嘅話不如學多隻語言,interview會好有用。
P.P.S.最緊要興趣:p
冇tg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞