剃鬚刀剃鬚一問

115 回覆
13 Like 5 Dislike
真心問 個原理同普通剃鬚刀有冇唔同
巴打係咪都係用平嘢生粒粒,買啲貴啲就冇問題?

靚呢嗰啲係咪指百幾蚊嗰啲就夠?
其實有冇話剃鬚刀重要啲啊定剃鬚泡重要啲?

見d泡或啫喱貴極都係幾十蚊左右,應該冇乜分別?
緊係刀啦
你用暖水沖下先再上膏,刀(我自己就用開吉列4-5刀片),陰力順剃再逆剃,未試過損

反而用safety r 未掌握到,成日損 係amazon 買10蚊美金左右,再加10蚊美金買左二百塊刀片 用撚到2046
我之前都係用幾枝一pack嗰啲 剃得好辛苦下 後尾買左個吉列既百零蚊個舒服好多 又真係冇再生粒粒

試下濕一濕熱水再落膏 驚剃損落多少少都得 來回剃幾次就得
暖水沖下個下巴?定把刀?

4-5刀個d一般用幾耐要換一次刀片?

一set刀片好似都要幾十?
巴打用百零個款係邊款? 係咪一般買fusion就夠做?

濕熱水係濕個下巴定把刀?
吉列d 刀片 , 一個月至個半月左右就換
刀片去藥房買最平 圍番起大約20蚊一塊
你買廿蚊幾支個隻應該cheap 雞野黎,剃鳩毛算啦,個d 同酒店送既無分別次次都唔會剃得乾淨,剃多兩三下就會見紅

我電鬚刨之前買左百靈7系,但覺得唔夠乾淨最後轉番用刀
你地用完把刀點存放 好易污糟
好似就係fusion

濕水就both啦 放成晚都要沖下
未用過剃鬚刀,諗住平平地試下佢先,都係吉列黎

第一次睇見到剃鬚刀都勁多款頭都大埋
呢隻好似100到
利申 幾年前買
都係一樣吉列同款?
巴打你意思每次剃前都用熱水沖個把刀先再剃?
用暖水洗下個下巴 再加膏易剃d
一定要用剃鬚膏/剃鬚啫哩
佢作用係軟化鬚根, 易剃D
同時有消炎成份

利申: 廠佬, 成日對住好多唔同既化學野, 日用化工
所以之前有人話我係個中醫, 介紹你地有濕疹去睇果D, 我真係唔知點講

我公司送部機比佢, 跟住見佢開心到, 成日比相我地睇話, 個效果比以前無用更好更快, 所以介紹有需要既去睇
姐係準備個盤,開熱水浸下巴一分鐘先再落泡剃?
我係沖涼洗頭果陣用花灑射住佢

如果平時嘅話用熱毛巾敷佢一分鐘
再搽膏就得
先利申:我都係由fusion轉用double edge兩個月倒,仲適應緊

Double edge成舊野梗嘅,剃果時要就得啱面部角度。需要多啲時間磨合
Fusion果啲有個彈黃設計,手勢唔太啱剃落去都得

Double edge 佢最大好處係平好撚多
一塊刀片平則幾毫子,最貴都係兩三蚊
點都平過一個用換一舊廿幾蚊fusion

介紹一個討論區俾你
https://www.badgerandblade.com/forum/
用左剃鬚刀好多年
從來都係一邊沖涼洗完頭之後,一邊剃鬚
快靚正
順滑無阻
去旅行用cheap 刀都係咁做

但就無ching咁好手尾放番入盒搞衛生
多刀片(3-5)係應該一下就清得好乾淨,流血我估你都仲係太用力,試下就咁掃落黎試一次先,唔乾淨先再剃多round

仲有就係掃個陣貼住面型掃,而唔係整紙粘土咁鳩批落黎

利申:中學已經係張飛
次次都八字位都流血
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞