由今日開始唔好再夾餸食飯

173 回覆
939 Like 29 Dislike
我覺得唔夠
食飯嗰陣大家嘅距離應該隔到最遠
屋企有個廢老開始間唔中咳
問佢做咩咳講左一大堆借口
利申:冇帶口罩意識叫佢落樓下散步都要帶 但都比佢屌返轉頭:咁少人 洗乜帶
好撚驚
我係屋企都戴口罩,除非自己一個/係房
如果好似日本人咁分開晒每個屋企人既餸會唔會好啲
所以沖水之前要閂埋個蓋佢
你沖涼全個浴室都係病毒
一家人點解要分開食
一家人洗鬼用公筷咩
難聽過粗口
用公筷囉
屌呢個真
我老豆好撚中意一路食飯一路大大聲講野
煮西餐,冇問題
自己食自己算柒數
屌就算唔係因為衛生都應該要分食啦, 共食真係好撚噁心 正支那賤種文化
我已經有3, 4年未開飯前自己夾開一碟, 就係因為一次同老豆老母嘈交完, 我問其實點解唔可以自己夾開一碟, 我老豆老母話咩中國人係同枱食飯, 又話第二時你同人地或者同事食飯又係咁, 人地會覺得你係怪人.
我咪話咁我依家係同你地食, 你當我怪人我唔介意, 佢地真係on撚柒尻.

唉, 好後悔自己點解唔再早十年八年前改變.
點都好, 我絕對支持樓主, 但對 ''所有人'' 會由今日開始唔好再夾餸食飯唔睇好. 夾餸食飯係social norms

因為人類始終係 social conforming 的動物, 你會將你的行為同其他人一樣, 唔想突出, 特別係同同學, 同事之間, 因為你唔想成為怪人. 同同學 朋輩之間可能係怕人眼光, 同同事之間就怕孤立, 你係怪人, 至少連職都冇得你升.

咁如果公司有中式酒樓的晚飯, 你都係一撚樣要''共食'', 唔通係腦細面前話
''阿, 依家個病咁勁, 我提醒大家記住用公筷''
不過就算你講完, 始終有一個半個廢中廢老唔肯 / 唔記得用公筷 已經唔好話建議碟頭飯 / 每人自己一碟.

跟傳統 / social norms 本身唔係壞事, 但如果樣野係令到individuals 唔鐘意 或者仲要係影響到好多人, 咁就on撚尻.
你見到既係好重
會即落地
但見唔到有水氣 會飄30mins
我屋企個死廢老都係
大屋着防護衣?
但你屋企嗰件有冇出街唔戴口罩?
我嗰件屋企明明有貨都唔戴, 番到黎又唔沖涼...我覺得自己可以寫定遺書
我個件都冇
自己搬左出去住,但係擔心家母會被佢傳染
舊年開始已經用十一二點先返屋企食飯黎迫9藍絲老母分開啲餸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞