有病人死左 我地bargaining power大左 五大訴求要升級

91 回覆
135 Like 19 Dislike
終於有人知點玩
其實睇番成個系統,深藍通常係咩人
大陸亞姐做低級位R公屋果班
做到好撚高級的所謂管理層, 唔會係隔離房出現
仲有簽名做援軍果班人只係做門診篤人數
又玩原則派.......
證明左你班人永遠會輸比中共
一、單程證的批給數量由中央政府決定,澳門是每月最多 700 人,香港是每日最多 150 人。單程證的審批權在於內地政府,特區無權審批。

二、澳門在單程證審批之外建立了多一層「居留許可」的審批。即使順利獲發單程證,也必須另行向澳門政府申請「居留許可」,獲批准才能合法在澳門居留。

三、持有單程證僅僅是在澳門居留的必要條件,但不是充分條件。澳門並非必須批准單程證人士居留,澳門政府必須考慮一系列因素才批出「居留許可」,例如犯罪前科,也有權否決申請。

四、既然同是一國兩制的澳門享有雙重審批權力,香港也可以建立同樣的本地二次審批制度。換言之,香港毋須收回單程證審批權,也有權拒絕接受單程證持有人赴港定居。

五、理論上,澳門和香港可以透過本地立法建立的制度,縮減新增的單程證人口,甚至全然拒絕單程證人士居留,毋須再爭取需要修改《基本法》才能達成的「收回單程證審批權」。
'罷工係唔包政治訴求 係相關個個行業既薪酬福利待遇先係受法律保障'

天真
港共係點反屈X小姐,一堆議員點比人DQ
香港法官幾多人係警察家屬, 律政司前高層你唔GOOGLE答唔答到

一切係從結果開始
你以戰勝國身份結束自然就無事, 敗走左同中共講受法律保障?
??要醫護唔受法律保障幫你爭取政治訴求?當佢地係咩
推,真係唔洗比面,政府要脅市民咁耐,唔比d顏色佢睇唔得
香港人 抵死!
絕對正確
一定要有本地審批權!
The art of the deal嘅氣勢
Pish
push
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞