[MOCC]讀過依啲edX, Coursera或其他MOOC嘅巴絲入一入嚟?

16 回覆
0 Like 0 Dislike
想問下:
1.學唔學到野
2.對CV有冇幫助
3.俾嗰張online cert有冇用
4.可唔可以一次過讀晒咁多個星期嘅課程

有一樣野自己比較擔心就係,驚住交左錢讀讀下覺得悶就冇恆心繼續讀落去。
好多course都可以比你免費讀架嘛只係無cert
試下先
張cert其實有冇用?
1,4 yes!
2,3 no!
係唔係for學啲technical嘅course?
係唔係for學啲technical嘅course?
我學d genetics, health d course
覺得佢systematic d, 好過自己由零亂search
E啲科喺,但文科我覺得有興趣其實Textbook +維基+Reference book實都夠晒。令我諗深一層係咪要讀呢啲課程。
不過FREE登記, 何不試下入去看看?
自己睇
Microsoft professional program online course certificate的命運
https://lihkg.com/thread/1788172/page/1

https://academy.microsoft.com
連microsoft盼授左的online cert都話要收返
你話張cert值唔值錢?
我屌咩!
Microsoft
1. Yes
2. 部分 尤其有Exam嗰類
3. 儲Folder
4. Yes

交左錢記得留意堆Assignment嘅Deadline,每年時間唔同
M$停MPP係因為美國禁止技術外流
唔止你,成個台灣同加拿大都屌緊

其實嗰Program16年已經行緊,香港仲要係接近尾聲先有極少量宣傳
Postscript:淨係夠時間完左AI同BD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞