又到交稅時間 (恒生交稅 bot Chrome extension)

49 回覆
12 Like 0 Dislike
又到交稅時間,啱啱整咗過 bot 嚟方便大家用自己嘅方式交稅 (好似話用 e-banking 信用卡 續小續小咁交比較好)
https://github.com/freelancer2047/hangseng-paybot

你可以當係另一個 KKFly ,不過有晒 source code 可以放心啲,同埋有需要時可以自己改。

呢個 bot 係參考咗之前有位巴打嘅作品,因為 PPS 已經冇咁好用,所以唯有開發其他替代品。
https://lihkg.com/thread/1660642/page/1

利申: 未用過嚟交稅,不過用過嚟交其他雜費
支持支持
自推
推下
正喎

簡單易明

唔洗再install其他野
可能用黎交渣打嗎?
因為其他銀行好似限左每日金額
本來想用1DOLLARTAX 既BOT, 但用左一次後就再開唔返
只係得恒生
渣打要改code,有少少programming底應該易改,如果冇就等他手足..
渣打有另外一個bot, 不過應該冇source code,要自己決左信唔信

https://1dollartax.com/autotax-standard-chartered/
我就係用呢個sc版,但用過一次後再開唔返

感謝ching幫手搵bor
我今日用左個 bot,但行到confirm 話not found confirm button
係喎,我當咗個交稅同交其他費嘅制一樣,fix 完試緊,陣間出新版
啱啱出咗 1.0.1 fix 咗個問題,我都用咗今日個50個quota嚟試
唔該哂,得左
btw,你會不會整多個係用FPS交架?
唔sure FPS 有效果,今晚研究下
睇完一輪,我諗唔會整住
web 版個 ebanking 好似冇得用 qr code
其次用得個qr code 個金額已經 fix 咗
咁唔用 qr code 我又唔知個 FPS ID 係乜,求其拆開個 QR code 攞個@ird.gov.hk email 又好似分唔到係邊個稅務account
另外 FPS 好似標榜交易成本低,咁做完又好似冇乜效益

可能我唔熟 FPS,如果有錯請指正。
出咗新 version 1.0.2
㩒完制後唔用 hardcode delay 去等page update,而係直接 mon 住個page ,有update 就繼續去,比之前快好多
都係既,我都係睇交稅bot先知個FPS點交,主要係個參考編號入返個稅單號碼。 仲想問你會唔會整其他ebanking如hsbc/Citibank?其實我都研究緊點整,但未成功。
主要喺邊到棘住?
邊個位係set去邊版撳咩制架?
如果你用我嗰個改可以改hangseng-driver.js startPaymentProcess() 入面每個function一個step,炒咗function入面嘅code 喺browser console 度貼上去就跟到
thx thx, 我試試先
啱啱試過冇問題,請問你係咪用緊最新1.0.2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞