一齊戴豬嘴la (2)

2795 回覆
390 Like 7 Dislike

一齊戴豬嘴
一來大把手足有存貨
二來口罩 唔夠留比有需要既人

基本上所有之前用關果啲 3200/6500/7500/6800
配任一filter都夠用

教學:
豬嘴/防毒面具:

Filter:
3200k (專for 3200 其他6/7字頭系列無用)

6/7字頭系列豬 Filter
1. 6001-6008 濾儸配501蓋 加綿p100 1000系列

2. 直接配2000系列filter綿

6092x (60921,60292-9)

全部勁過n95

只要做好消毒 應該無問題

今日我就戴左la
見啲問題開始重覆打個summary (有錯屌大力啲 小弟都想學野)

留意: 手足對豬咀防疫持分祈意見,有人覺得係等如預約拘捕,有人覺得無罩死得仲快唔怕俾狗咬。手足們請自行評估風險。

自己意見: 豬咀係比高級(貴)既防具唔建議一開頭就用,應該真係完全無曬罩先用。加上一路以來既抗爭,難免會令人聯想兩樣野有關,同的確係會引起狗對你既懷疑,如果你係高危(後生) 既就盡量避免。

基本上分兩大類: 雙罐 v 單罐
雙罐 基本上都係7500/6200/6500 如果你揾到第啲款可以再問
單罐 基本上就係3200

如果雙罐既就推用有P100 既filter
2091 /2097 (可以直上)
好處: 平 / 睇落簡單啲
壞處: 個filter 外露所以係唔可以消毒/濕水

硬身既P100 filter
好處: 可以清潔個面 平 防水(好似) 長命
壞處: 難入手

6092x
抗爭恩物
好處: 內置p100 filter 同有外殼可以抺下個面 長命
壞處: 貴/難買/好易同抗爭掛勾

P95 filter (P100 同 P95 既分別係 P100 guarantee 阻99.7% 入 P95 guarantee 95%)
5P71 / 5N11CN 呢頪棉filter
棉filter 本身係唔可以就咁裝上個豬咀到 所以要加個殼 603 (底) 同 501 (蓋)入住佢
好處: filter 好似易入手
壞處: 就係差左4.7% (不過你帶N95 都係95%) 難買齊件 (好似話個蓋好難買)

單罐filter 好似係唔可以直接連P100 filter 既
有人提議3d print 個adapter 但難度仲高
以我好有限既research 單罐filter
好似以 3700 + 3701cn 同 3311K-55 係抗爭最common
而呢兩款好似都係FFP2 (唔明點解係另一個standard)
大約等同一個N95 左右 (官網話夠防H5N1 H1N1)
https://multimedia.3m.com/mws/media/769925O/3m-disposable-respirators-catalogue.pdf
^留意返我係揾唔到單罐filter ge specification 只係係唔同既網到gather 到佢地係FFP2 姐係高級一次口罩既P2 standard ,有錯屌大力啲

總結: 豬咀係高消費有風險同難揾,不過係一盒口罩賣到900 蚊既時候而又真係無曬既都係一個選擇

個人推介: 雙罐咀加7093 用來抗疫

光復香港
時代革命
7093 amazon 冇晒貨了
6092X大把人有貨
依家貨足唔足呀?
最近唔多人買?
留名學野
新填地大把啦
貴呀大佬
開完POST,AMAZON 7093 無曬

可以係外國訂
或者買6092X
用一個月以上,大把人有
唔好再吹奏啦

唔係又屯貨啦

邊度黎個蓋?
前Post好似話自己3D Print
巴打 又係我呀
我想問下 3200單嘴 上唔上唔到7093?
功效會唔會冇6200咁好?
應該唔得
仆街仲諗住可以用單嘴
慳住啲7093
我今日見到個阿伯戴單嘴
唔係講笑

推下先

用緊
6200+3744綿=N95. 平靚正!!
3200+3744綿=N95. 平靚正!!
3744係比3200用
3744真係平靚正,8至10蚊一塊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞