常備有老佬箱/災難背囊

729 回覆
371 Like 18 Dislike
香港少天災 好多人冇咩防災意識
其實屋企放一個物資箱/背囊係有備無患
有事上嚟可以保平安 冇事嘅時候啲工具都好幫到自已手 半夜三間想食嘢 可以開日本仔嘅"非常食"醫肚
1.背囊,有啲係手拉車仔嚟
2.三日份水,每人每日4L。另外最好有淨水器,Lifestraw用上嚟好方便,好細支。
3.三日份非常食。日本amazon要轉運,但日本嘅非常食可以好好食。最冇要求就買能量餅乾,energy bar。
4.保暖墊/鋁布。失溫係好易死人,鋁布可以易當tent。
5.易棄雨衣
6.哨子
7.手搖+太陽能叉電收音機,仲可以當電筒同尿袋
8.3a 2a電池
9.身份證明文件副本,現金,大餅,捐血卡(確認血型用)
10.萬用刀,必備,平日都會用到嘅嘢嚟。靚刀可以跟你一世
11.起火用品e.g.防水火柴。加埋蠟燭令你新手都起到柴火
12.急救包。Amazon成set買,平日整親都用到。留意下要有針線
13.防水膠紙
14.m巾
15.condom
16.口罩
17.30m繩,掛衫又得,垂降又得
18.其他(便攜廁所etc)

唔想自已執一個,可以搵survial kit/emergency kit
就算唔咁認真,最好都準備非常食、水、萬用刀、哨子,安心啲都好
最好有個專用強光手電筒
Where buy
仲有廁巾同濕紙巾
散買啦,一set果啲唔太好
true
求救可以打sos
邊到可以散買
最懶就amazon
但未必啱自已用 同要熟習期
香港幾間戶外用品店都買到

買咗哩隻 應該慘過食狗糧
第15樣連登仔好似唔會有機會用
唔係畀你扑嘢用
邊幾間
Name plz
現金最好有細面額,硬幣

垃圾黑膠袋,乾淨密實三文治袋/膠袋,少量感冒頭痛肚屙藥,鏡仔,紙筆,外套/圍巾

其實又未必一定需要走佬袋嘅,香港又唔似日本台灣頻頻地震,但有啲嘢不妨買定,甚至隨身攜帶
連實物都未見過 唔知有咩用途
如果在戶外不小心受傷,外加潮濕的話一個小傷口也會因感染而變得嚴重,現在不用擔心了,可以用套套自製緊急防水套,這樣就能將傷口保護的非常嚴實,能有效避免水氣進入。
我想搵岩hk既求生手冊print同搵個求生set一套買就算
overlander毅成
最重要緊急糧水 刀具 生火用品
萬用刀幫我解決咗好多問題
記得有啲城市用grab and go kit
division特工裝備
用嚟做乜?
水袋
防水套
過河氣球
橡根
整丫叉
人哋想扑嘅話可以換物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞